Schválili akčný plán, levočský región dostane miliónové investície

TA3 TASR SITA
17.1.2019 12:30

Vláda na výjazdovom rokovaní v Levoči schválila akčný plán pre okres Levoča. Premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii potvrdil, že do roku 2023 by tak do regiónu mali putovať investície odhadom vo výške viac ako 34,2 milióna eur. Väčšia časť má byť pritom krytá z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Podporia tvorbu pracovných miest

Hlavným cieľom akčného plánu je znížiť mieru evidovanej nezamestnanosti v okrese Levoča podporou vytvorenia viac ako 515 pracovných miest do roku 2023. Z celkovej odhadovanej finančnej investície v nasledujúcich piatich rokoch vo výške minimálne 34,2 milióna eur sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z Európskych investičných štrukturálnych fondov vo výške 28,4 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku bude 2,215 milióna eur. Vláda tiež schválila aktualizované akčné plány Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020.

pelle_7f000001-7567-9a30.jpg

Podobne ako na predošlých výjazdových rokovaniach, aj v Levoči vláda vyčlenila pre okres dotáciu milión eur, ktorú priamo na zasadnutí ešte navýšila o 215-tisíc eur. Rozdelená je na rôzne účely pre mestá a obce okresu, športové kluby, neziskové organizácie a cirkvi. Najvyššia dotácia ostane v meste Levoča, 230-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu a obnovu ulíc Sadová a križovatky Sadová - Športovcov a Ovocinárska. Mesto Spišské Podhradie dostane 135-tisíc eur na rekonštrukciu budovy Základnej umeleckej školy. Ďalších 60-tisíc eur pôjde na rekonštrukciu ústredného vykurovania a rozvodov teplej úžitkovej vody v kultúrnom dome v obci Granč - Petrovce.

Peniaze pre nevidiacich aj lyžiarov

Priamo na rokovaní ešte vláda okrem iného vyčlenila 35-tisíc eur pre Internátnu školu pre nevidiacich v Levoči, a to na odstránenie bariér, sumou 48-tisíc prostredníctvom Prešovského samosprávneho kraja vláda pomôže lyžiarskemu stredisku Nordic centrum na kúpu techniky, ktorá práve počas tejto sezóny zlyhala, a obec Spišský Hrhov dostane 40-tisíc eur na vytvorenie tréningového centra pre tvorbu sociálnych podnikov.

Okres Levoča bol zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov 25. apríla 2018. Dôvodom je dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. Tá v nateraz posledne zverejnenej štatistike Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny za november roka 2018 bola v okrese Levoča 8,5 percenta, kým celoslovenský priemer je 5,09 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok