Proti kalamite vyslali špeciálny vrtuľník, rotorom zhadzuje sneh

TA3 TASR
17.1.2019 10:35

Na severné Slovensko, ktoré bojuje s dôsledkami snehovej kalamity, vyslali špeciálny vrtuľník. Rotorom zhadzuje nánosy snehu zo stromov, ktoré padajú na cestu, môžu boriť strechy, ničiť elektrické stĺpy a ohrozovať ľudí.

"Desiatky hasičov stále zasahujú pri dôsledkoch snehovej kalamity na severe Slovenska. Na miesto bol vyslaný vrtuľník Letky MV SR s modulom leteckého hasenia, ktorý sa pomocou tlaku vzduchu pokúsi zhodiť veľké nánosy snehu zo stromov. Mnoho stromov je najmä na vrcholoch zasypaných snehom a hrozí, že pod ťarchou popadajú na cestné komunikácie," uviedlo hasičské prezídium s tým, že do regiónu mala namierené aj ministerka vnútra Denisa Saková a šéf hasičov Alexander Nejedlý.

Na Orave a v Tatrách podľa Nejedlého zasahovalo v dôsledku snehovej kalamity do štvrtka do 600 profesionálnych hasičov a ďalších 150 dobrovoľných hasičov. V stredu zasahovalo na Orave okolo 200 hasičov, viac ako 60 z nich bolo profesionálnych. "Včera sme ukončili dovážanie ďalšej záchrannej techniky, chýbala nám najmä živá sila," povedal Nejedlý.

Podľa prezidenta HaZZ štvrtok je kritický, pretože by malo dôjsť k odmäku. "Predpokladáme, že by sa mohli začať prepadávať strechy. Začali sme už odhadzovať sneh zo striech, napríklad zo škôl, poľnohospodárskych družstiev, skanzenov, kostolov, kaplniek, niektorých domov," priblížil Nejedlý. Zároveň poznamenal, že najmä na Orave sa využíva najmodernejšia technika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok