Putina v Srbsku veľkolepo privítali. Stíhačkami od Rusov

TA3 TASR
17.1.2019 07:13

S cieľom vyjadriť podporu srbskému prezidentovi a jeho promoskovskej zahraničnej politike navštívil vo štvrtok Belehrad ruský prezident Vladimir Putin.

Srbsko zachováva blízke vzťahy

Putin priletel na belehradské letisko po tom, ako jeho lietadlo počas letu cez srbský vzdušný priestor sprevádzali stíhačky MiG-29, ktoré dostalo srbské vojenské letectvo nedávno do daru práve od Ruska.

serbia-russia-putin-62384-5ec746a0deef4163bc473016560c8fad_7f000001-911e-9e5a.jpg

Srbsko aj napriek oficiálnemu záujmu o vstup do EÚ naďalej zachováva blízke vzťahy so svojím tradičným slovanským spojencom. Belehrad sa tak nepripojil k sankciám uvaleným na Moskvu v súvislosti s Ruskou anexiou Krymu a deklaratívne odmieta vstup do NATO.

Návštevu ruského lídra v Belehrade oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič ešte v decembri 2018. Podľa Vučiča je v tomto kontexte najdôležitejšou otázkou pre Srbsko realizácia spoločných projektov s Ruskom v oblasti energetického priemyslu, infraštruktúry a inovačných technológií, ako aj vo všetkých ostatných oblastiach, v ktorých obe krajiny úzko spolupracujú.

Krajiny spája aj otázka Kosova

Srbské médiá ešte v decembri informovali, že počas návštevy ruského prezidenta by malo byť podpísaných 20 rôznych dohôd. Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov sa nechal počuť, že počas návštevy môže byť podpísaná aj dohoda o vytvorení jadrového centra v Srbsku.

Okrem slovanských koreňov a pravoslávnej viery spája obe krajiny aj otázka Kosova. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, ktorú však Srbsko neuznáva - podobne ako niektoré ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Moskva v tejto veci podporuje Srbsko a môže použiť svoje právo veta na zablokovanie vstupu Kosova do OSN.

USA, silný spojenec Kosova, zase opakovane obviňujú Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí Balkánu - vrátane vlaňajšieho referenda v Macedónsku o zmene názvu krajiny, úspech ktorého bol jednou z podmienok vstupu Macedónska do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok