Správy o únosoch detí zdieľajú tisícky ľudí. Polícia varuje

TA3 SITA
16.1.2019 12:49

Policajný zbor v poslednom období eviduje zvýšený nárast nepravdivých správ o únosoch maloletých osôb na Slovensku, pričom toto šírenie podľa policajtov dosiahlo neúnosnú mieru.

Správy o únosoch detí zdieľajú tisícky ľudí. Polícia varuje
SITA/AP

"Tisícky občanov to zdieľajú na sociálnych sieťach, vo vysokom množstve odosielajú Policajnému zboru a v niektorých prípadoch sa hádajú s príslušníkmi Policajného zboru o pravdivosti správ," píše polícia na sociálnej sieti.

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že niekoľkokrát dementovala prostredníctvom svojich sociálnych sietí hoax o únosoch detí. "K únosom maloletých a mladistvých osôb na území Slovenskej republiky nedochádza. Najčastejšími dôvodmi ich nezvestnosti sú úteky z domu, úteky so starším partnerom a takzvané rodičovské únosy," zdôrazňuje polícia.

V minulosti sa podľa policajtov objavilo niekoľko prípadov, keď maloleté osoby povedali svojim rodičom o osobách, ktoré ich volali do vozidla, avšak nikdy sa hrozba ani len pokusov o únos nepotvrdila. "Napriek tomu Policajný zbor takéto prípady nikdy nepodceňuje a z bezpečnostno-preventívneho charakteru o nich informuje. Z toho vyplývajú občasné upozornenia miestnych obyvateľov, napríklad prostredníctvom obecného rozhlasu," uviedli. Policajný zbor v tejto súvislosti dodáva, že šírenie poplašnej správy je trestným činom, za ktorý je možné uložiť trest až na dva roky, prípadne za istých podmienok až na osem rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok