Kiska prijal zástupcov cirkví, poďakoval im za ich pôsobenie

TA3 TASR
16.1.2019 12:33

Všetci bez ohľadu na vlastné presvedčenie a vierovyznanie potrebujú počuť hlas porozumenia, tolerancie, rešpektu a lásky, uviedol počas prijatia zástupcov cirkví a náboženských spoločností v Prezidentskom paláci v Bratislave prezident Andrej Kiska.

Kiska prijal zástupcov cirkví, poďakoval im za ich pôsobenie
SITA/Martin Medňanský

Zdôraznil potrebu tolerancie

"Ste to vy, komu vaši veriaci otvárajú srdcia a od koho možno najľahšie prijímajú myšlienky vzájomnej úcty a rešpektu k inému názoru," povedal prezident. Podľa jeho ďalších slov je potrebné vyžadovať spravodlivosť, ale aj apelovať na potrebu odpúšťať tým, ktorí sa dopustili chýb. "Vzájomná tolerancia a rešpekt, zmysel pre spravodlivosť a férovosť, ale aj schopnosť odpúšťať sú základnými piliermi každej modernej spoločnosti. Vďaka rozvíjaniu týchto hodnôt môže byť naša spoločnosť úspešná a ľudia, ktorí ju tvoria, môžu byť spokojní a šťastní," vyhlásil prezident.

Kiska pripomenul, že s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností sa stretol v Prezidentskom paláci už piatykrát. Poďakoval im za ich pôsobenie na Slovensku, ale aj za podporu a pomoc veriacim ľuďom v krajine. Poukázal na témy, ktoré s predstaviteľmi cirkví na Slovensku rozoberal po minulé roky.

Slovensko nazvali oázou pokoja

Ako uviedol počas príhovoru gréckokatolícky biskup Peter Rusnák, svet, ktorý je plný konfliktov, potrebuje ľudí, ktorí dokážu ostatných spájať a napriek nepriazni viesť k porozumeniu a pokoju. "Je potrebné žiť s otvoreným duchovným zrakom, duchom, srdcom i mysľou a prosiť Pána Boha o jeho múdrosť a pomoc a vnímať skutočné potreby ľudí vo svetle Božieho slova a správnym spôsobom na ne reagovať, a tak prinášať Evanjelium Pána Ježiša Krista, čo je aj úlohou našich cirkví," povedal bývalý generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik.

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel poznamenal, že bezpečnostná situácia v Európe sa zo židovského pohľadu výrazne zhoršuje. "Pred každou synagógou musia stáť ozbrojené stráže, nakupovanie v supermarkete či koncert sa môže kedykoľvek premeniť na krviprelievanie," povedal. Ako doplnil, "Slovensko je pri pohľade na západnú Európu skôr oáza pokoja." Podľa neho k tomu prispeli aj predstavitelia cirkví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok