Rusko nechá všetkých zajatých ukrajinských námorníkov za mrežami

TA3 TASR
16.1.2019 10:42

Moskovský súd rozhodol aj o osude poslednej štvorice ukrajinských občanov zadržaných 25. novembra pri incidente v Kerčskom prielive - rovnako ako ich 20 kolegov zostanú vo väzbe do 24. apríla.

Rusko nechá všetkých zajatých ukrajinských námorníkov za mrežami
SITA/AP

Tvorili posádku troch lodí

Rusko zadržiava 24 ukrajinských občanov, ktorí tvorili posádku troch lodí zajatých 25. novembra ruskou pohraničnou strážou v oblasti Kerčského prielivu. Ruská Federálna bezpečnostná služba obvinila Ukrajincov, medzi ktorými boli okrem námorníkov aj dvaja príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, z protizákonného prekročenia hranice.

Rozhodnutím súdom v krymských mestách Simferopol a Kerč bola následne na zajatých Ukrajincov uvalená väzba do 25. januára 2019. Koncom novembra 2018 ich z Krymu previezli do Moskvy - 21 z nich do väznice Lefortovo a troch zvyšných, ktorí pri incidente utrpeli zranenia, hospitalizovali v nemocničnej časti vyšetrovacej väznice Matrosskaja Tišina v Moskve.

Odmietajú vypovedať pred Rusmi

Kyjev týchto svojich občanov označuje za vojnových zajatcov. Rusko však s touto interpretáciou nesúhlasí, pričom poukazuje na to, že Rusko a Ukrajina nie sú v stave vojny alebo vojenského konfliktu, ako aj na to, že ukrajinskí občania boli obvinení zo spáchania trestného činu.

Podľa právnikov sa sami zatknutí námorníci tiež považujú za vojnových zajatcov a odmietajú vypovedať pred ruskými orgánmi. Incident v Kerčskom prielive opäť vystupňoval napätie medzi oboma krajinami, ktorých vzťahy sú vyhrotené už od ruskej anexie polostrova Krym v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok