Minister Lajčák odcestoval na Ukrajinu, navštívi aj kontaktnú líniu

TA3 TASR
15.1.2019 13:03

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je na oficiálnej návšteve Ukrajiny. V Kyjeve rokoval už veľakrát, tentoraz však ide o jeho prvú oficiálnu cestu vo funkcii predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Rokoval s ukrajinským ministrom obrany Stepanom Poltorakom a stretol sa aj s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom a prezidentom Petrom Porošenkom.

Prvá časť bola užitočná

Lajčák zhodnotil prvú časť svojho programu ako užitočnú. Najskôr podľa vlastných slov absolvoval veľmi detailný brífing na pôde Osobitnej pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine o aktivitách a problémoch na mieste jej pôsobenia. Následne rokoval s ministrom obrany Stepanom Poltorakom a premiérom Volodymyrom Hrojsmanom, ako aj s ukrajinskou delegáciou v trilaterálnej kontaktnej skupine pre urovnanie situácie v Donbase.

Poznatky, ktoré minister na Ukrajine získa, plánuje zužitkovať počas svojej februárovej návštevy Moskvy. "Všetky poznatky, ktoré mám z ukrajinskej cesty, použijem, aby sme sa naozaj snažili identifikovať veci, v ktorých sa dá dosiahnuť pokrok," uviedol s tým, že sa mu podarilo dosiahnuť dobré východisko pred ďalšími rokovaniami.

Minister podľa vlastných slov získal dlhý zoznam vecí, kde si ukrajinská strana myslí, že by sa dal dosiahnuť nejaký pokrok, alebo je pripravená urobiť ústretové kroky. Lajčák povedal, že SR vníma svoje predsedníctvo v OBSE veľmi vážne a "chceme, aby bolo užitočné". "Máme národné záujmy na tom, aby sa ten konflikt čo najskôr ukončil a aby táto krajina mohla byť bezpečná a prosperujúca," povedal minister.

V stredu minister Lajčák v sprievode pozorovateľov Osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine navštívi kontaktnú líniu v konfliktnej zóne v Luhanskej oblasti na východe krajiny a oboznámi sa s aktuálnou bezpečnostnou a humanitárnou situáciou a činnosťou misie. Na kontrolnom stanovisku Stanica Luhanská podnikne návštevu stanu prvej pomoci projektu Línia života. V neďalekom meste Severodoneck sa stretne so svojím rezortným partnerom Klimkinom, ako aj s predstaviteľmi Luhanskej oblastnej administratívy. Detskej klinike v Luhanskej oblastnej nemocnici, ktorá sa nachádza v meste Lisičansk v blízkosti línie konfliktu, potom minister Lajčák odovzdá humanitárnu pomoc zo Slovenska.

Jednou z priorít slovenského predsedníctva v OBSE počas roku 2019 je snaha o riešenie ukrajinského konfliktu a zmierňovanie jeho následkov na civilné obyvateľstvo. Slovenská diplomacia má taktiež ambíciu počas tohto roka dopomôcť k obnove politického dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok