Delá aj lietadlá. Ako Bangkok bojuje so znečistením vzduchu

TA3 TASR
15.1.2019 08:53

Thajské úrady siahajú po rôznych metódach, ako bojovať proti znečisteniu ovzdušia, ktoré v oblasti okolo hlavného mesta Bangkok dosiahlo zdraviu škodlivú úroveň. Okrem rozprašovania vody vo vzduchu pomocou vodného dela sa snažia o umelé vyvolanie dažďa s využitím lietadiel.

Podľa údajov thajského úradu pre kontrolu znečistenia životného prostredia koncentrácia smogových častíc vo vzduchu dosiahla 75-100 mikrogramov na kubický meter, zatiaľ čo bezpečný limit je stanovený na 50 mikrogramov. V snahe zbaviť Bangkok smogu poskytlo Thajské kráľovské letectvo niekoľko lietadiel na rozprašovanie vody. Predseda vládnucej chunty  Prajut Čan-o-ča opakovane vyzval občanov, aby nosili rúško, ak sa pohybujú vonku.

Úrad pre kontrolu znečistenia životného prostredia tvrdí, že smog spôsobili roľníci, ktorí pália odpad a porasty na pozemkoch pred začiatkom vegetačného obdobia. Podľa predošlých správ k zhoršeniu kvality ovzdušia prispel aj prach zo stavenísk, výfukové plyny z automobilov a čiastočne aj tlaková níž, ktorá zasiahla danú oblasť.

Témy: Bangkok Lietadlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok