Hrozí kolaps neurochirurgie na Kramároch? Pracovníci píšu list

TA3 TASR SITA
14.1.2019 15:54

Pracovníci Neurochirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava na bratislavských Kramároch sa obávajú jej kolapsu. Situáciu kritizovala opozičná poslankyňa Jana Cigániková. Rezort odmieta "šírenie poplašnej správy" a tvrdí, že pacient je na prvom mieste. Vedenie nemocnice tvrdí, že zdravotná starostlivosť na klinike je zabezpečená.

Majú iba jeden stôl

Dôvodom hroziaceho kolapsu má byť nedostatok prístrojového vybavenia na klinike. Na výnimočnú situáciu v Nemocnici akademika L. Dérera upozorňujú v liste adresovanom poslancom NR SR. "Tento list predstavuje volanie o pomoc lekárov a sestier kliniky, na ktorej sa vyše polstoročia liečia najťažší dospelí aj detskí neurochirurgickí pacienti z celého Slovenska... Situácia na najvýznamnejšej neurochirurgickej klinike v SR je v súčasnosti taká, že nevieme zabezpečiť normálny chod pracoviska, pričom sa obávame kolapsu," píše poslancom 17 lekárov a kolektív sestier.

Upozorňujú napríklad na to, že na pracovisku v súčasnosti funguje len jeden operačný stôl. Na normálny chod kliniky majú byť potrebné tri stoly. "Približne pred dvoma týždňami sa nám naraz pokazili dva z troch operačných stolov, tieto stoly majú vyše 20 rokov, čo je pre prevádzku našej kliniky doslova katastrofálna situácia," uvádzajú. Podpísaní tiež tvrdia, že žiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú o stretnutie, no "nebolo ponúknuté žiadne riešenie zúfalej situácie". Taktiež poukázali na nedostatok neuronavigačných prístrojov, ktoré podľa listu žiada pracovisko od roku 2017. "Aj pre absenciu navigácie boli na dlhší čas odsúvané operácie viacerým pacientom s nádormi mozgu, o čom sme informovali vedenie UNB, ako aj ministerku zdravotníctva," stojí v liste.

Cigániková chce mimoriadny výbor

Nespokojnosť vyjadrili pracovníci aj so vznikom ďalších neorochirurgických pracovísk. Tých by malo byť dokopy päť. Podľa tvorcov listu môže takéto "roztrieštenie" viesť k "nedostatočnému počtu operácií pre jednotlivé diagnózy", čo môže spôsobiť "pokles skúseností na jednotlivých pracoviskách a následné zhoršenie úrovne zdravotnej starostlivosti". Navyše to podľa podpísaných môže viesť k odchodu sestier, ktoré sú "so silami na konci". Medzi podpísanými sú prednosta neurochirurgie Andrej Šteňo, zástupca prednostu Martin Novotný, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neurochirurgiu Juraj Šteňo či vedúca sestra Veronika Ruszinková a úsekové sestry.

Poslankyňa Jana Cigániková zo SaS na tlačovej konferencii kritizovala pomery na bratislavskej neurochirurgii, zodpovednosť podľa nej leží na pleciach ministerky zdravotníctva. Chce iniciovať mimoriadne zasadnutie zdravotníckeho výboru za účasti všetkých zúčastnených strán. "Je nutné túto situáciu okamžite riešiť," uviedla Cigániková.

List podľa Cigánikovej popisuje dva okruhy problémov. Pacientov nie je čím operovať a v budúcnosti sa môže stať, že ich nebude mať kto operovať a ošetrovať. Cigániková vníma ako neprijateľné, že prioritná neurochirurgická klinika má z troch operačných sál funkčnú iba jednu, a to z dôvodu nedostatočného prístrojového vybavenia. "Dokonca ide o tak základné vybavenie, ako sú operačné stoly," povedala. Pri probléme nedostatku zdravotníckeho personálu je podľa Cigánikovej nelogické uvažovať o otvorení nového pracoviska v tej istej nemocnici, len v inej budove.

"Hrozí kolaps kliniky na Kramároch," podotkla Cigániková. Namiesto toho, aby sa doplnil stav zdravotníkov, sa bude podľa nej zásobovať personálom a vybavením nová, ešte neexistujúca klinika. Cigániková vníma problémy na klinike ako dôsledok zlyhania ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej. "Jednoznačne je to problém riadenia, manažmentu," dodala.


MZ: Vytĺka politický kapitál

"Odmietame šírenie poplašnej správy a snahu o spolitikárčenie uvedenej témy a tvrdo sa dištancujeme od tvrdení opozičnej strany SaS, ktorá sa snaží vytĺcť politický kapitál v tak citlivej téme, ktorú intenzívne riešime," reagoval rezort zdravotníctva a uviedol, že pre MZ je pacient na prvom mieste a najdôležitejšie preto je, aby pacienti dostávali adekvátnu zdravotnú starostlivosť v adekvátnom čase.

"O situácii na Neurochirurgickej klinike UNB sa zaujímame a sme manažmentom o situácii pravidelne informovaní. Ministerka zdravotníctva sa dnes stretla aj s generálnou riaditeľkou Univerzitnej nemocnice, kde sa o situácii opätovne informovala a uistila ministerku zdravotníctva, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia. Situáciu rieši aj Úrad pre riadenie podriadených organizácií. Manažment nemocnice nás informoval, že prijíma opatrenia zamerané na stabilizáciu situácie na klinike. Ministerka zdravotníctva požiadala zároveň opätovne vedenie UNB o stabilizovanie danej situácie," dodalo MZ.

Ministerstvo zdravotníctva odmietlo tvrdenia Cigánikovej o tom, že by sa o danú kliniku nezaujímalo. Na uvedenú kliniku boli podľa MZ na už jeseň dodané monitory vitálnych funkcií, RTG prístroje, C-ramená, klasické odsávačky, chirurgicky ultrazvukový aspirator - odsávačka CUSA či zariadenie na ohrev pacienta. Na klinike bude čoskoro inštalované aj ine špičkové vybavenie. "Plánuje sa aj rozšírenie lôžkového fondu a kontinuálne pracujeme na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov na tejto klinike zlepšovali", doplnilo MZ.

UNB: Zdravotná starostlivosť je zabezpečená

Vedenie Univerzitnej nemocnice tvrdí, že zdravotná starostlivosť na klinike neurochirurgie je zabezpečená. Uviedla to hovorkyňa univerzitnej nemocnice Eva Kliská. "Vedenie UNB sa dištancuje od predmetných vyjadrení, ktoré boli obsahom otvoreného listu Neurochirurgickej kliniky Nemocnice akademika L. Dérera, a považuje ich za šírenie poplašnej správy. Pacientov by sme chceli ubezpečiť, že zdravotná starostlivosť na klinike neurochirurgie je zabezpečená," zaslala v stanovisku Kliská.

Riaditeľka UNB podľa hovorkyne v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR robí "všetky potrebné kroky na to, aby klinike bola zabezpečená plnohodnotná zdravotná starostlivosť o pacientov. Zabezpečenie prístrojového vybavenia, ktoré je pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti nevyhnutné, nevynímajúc".

Ako Kliská zdôraznila, za chod kliniky je však v prvom rade zodpovedný prednosta kliniky. "Len čo sa riaditeľka nemocnice o situácii s operačnými stolmi dozvedela, situáciu bezodkladne riešila. Bola zriadená pracovná skupina, ktorá navrhla postup riešenia, ktorý bol konzultovaný aj s pánom docentom Šteňom a ktorý s navrhovaným riešením súhlasil," informovala.

V rámci konkrétneho riešenia sa zaobstaranie operačného stola bude podľa Kliskej riešiť "výpožičkou, ktorá bude trvať po dobu úspešne ukončeného procesu verejného obstarávania operačných stolov". Zdôraznila, že v roku 2018 bola realizovaná obnova prístrojového vybavenia, na kliniku neurochirurgie boli dodané C ramená, monitory vitálnych funkcií, štyri odsávačky a tiež ultrazvukový aspirátor. "V súčasnosti je v procese verejné obstarávanie angiografu a operačných stolov," dodala Kliská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok