OĽaNO kandidáta nepostavia, Matovič sa vyjadril aj k Šefčovičovi

TA3 TASR
13.1.2019 15:40

Opozičné OĽaNO zrejme do prezidentských volieb nepostaví vlastného kandidáta. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda hnutia Igor Matovič. "Našim cieľom je spájať a nie ešte viac to trieštiť. Našim cieľom je, aby Slovensko malo dobrého, demokratického, proeurópskeho kandidáta," vyhlásil.

OĽaNO kandidáta nepostavia, Matovič sa vyjadril aj k Šefčovičovi
SITA/Diana Černáková

Kandidátov vyzvali, aby sa dohodli

Matovič pripomenul výzvu hnutia Robertovi Mistríkovi, Zuzane Čaputovej a Františkovi Mikloškovi, aby si spoločne sadli a našli spoločnú reč. "Nech kandidujú, ale pred 1. kolom sa vzdali v prospech jedného z nich," povedal.

Podobný postup podľa podpredsedu opozičnej strany SaS Ľubomíra Galka zvolili aj liberáli. "Vyzývali sme všetkých demokratických kandidátov, aby spolu komunikovali, aby sa dohodli, aby kandidát, ktorý bude mať najväčšie šance, získal ich podporu," povedal. Prieskumy podľa Galka momentálne hovoria, že by sa mali vzdať v prospech Mistríka, uznáva však, že situácia sa ešte môže zmeniť. Za demokratického kandidáta považuje aj Milana Krajniaka.

Koaličný poslanec Erik Tomáš vyhlásil, že najlepším kandidátom by bol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorého strana Smer-SD oslovila, a ktorý má svoje rozhodnutie oznámiť budúci týždeň. Predtým strana ako o možnom kandidátovi hovorila o ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi. Ten kandidatúru odmietal.

"Napokon v poslednej fáze tie rozhovory s pánom Lajčákom skomplikovali aj rozdielne názory strany Smer-SD a jeho na globálny pakt o migrácii. Ale som veľmi rád, že pán Lajčák povedal o Šefčovičovi, že je výborný kandidát na prezidenta," prezradil v tejto súvislosti Tomáš.

Vždy sa snaží hľadať konsenzus

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič silno zvažuje kandidatúru na prezidenta a svoje rozhodnutie podľa Tomáša oznámi na budúci týždeň. "Robert Fico ponúkol kandidatúru Marošovi Šefčovičovi," potvrdil Tomáš. Prezradil tiež, že Šefčovič bol medzi menami, ktoré strana Smer-SD od začiatku zvažovala. "Je to človek, ktorý sa zakaždým snaží hľadať konsenzus," opísal Šefčoviča poslanec. Vyzdvihol tiež jeho schopnosť reprezentovať Slovensko v zahraničí.

Za dobrého kandidáta Šefčoviča v relácii označil aj poslanec Národnej rady SR a predseda opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Ale keď bude kandidovať s podporou zločineckej organizácie, stáva sa pre nás neprijateľný," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok