Fotogaléria: Sochári na Lomnickom štíte postavili ľadovú sochu

TA3 SITA
11.1.2019 13:35

Dvadsať sochárov z rôznych krajín sveta vyšlo na Lomnický štít (2 634 m. n.m.), aby tam postavili prvú ľadovú sochu a tak otvorili Medzinárodný festival v stavaní ľadových sôch – Tatry Ice Master. Myšlienka postaviť ľadovú sochu na pomyselnej streche Slovenska sa zrodila minulý rok, keď sochu stavali Angličania, tento rok prebrali štafetu Japonci.

Lásku pretavili do ľadovej krásy

Ako uviedol Lukáš Brodnanský, riaditeľ podujatia Tatry Ice Master, sochu vyrezávajú Japonci, pretože sú z krajiny vychádzajúceho slnka a Lomnický štít je miestom, kde slnko vychádza najskôr v tomto regióne. Tému si zvolili sami - japonský tím vsadil na lásku muža a ženy, ktorú pretavil do ľadovej krásy.

„Toto podujatie je jedinečné, podľa našich informácií nemá obdobu na Slovensku, ba ani v okolitých krajinách,“ doplnila Veronika Littvová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Najvyššie položená ľadová socha na Slovensku by mala vydržať až do konca apríla, rovnako ako ďalšie sochy, ktoré už tento víkend pribudnú na Hrebienku, kde už finišujú prípravy na podujatie Tatry Ice Master. O najkrajšiu ľadovú sochu bude počas víkendu bojovať desať súťažných tímov.

Prišli aj sochári z Mongolska

„Máme tu tímy z celého sveta, hlavne z okolitých krajín, no máme tu aj sochárov z Mongolska, Lotyšska alebo Holandska. Tohtoročnou raritou je aj zastúpenie piatich sochárok, uvidíme, čo predvedú,“ doplnila Littvová. Ice majstri tak počas víkendu vdýchnu život 50-tim tonám ľadu a premenia ich na tridsaťpäť unikátnych ľadových sôch v rôznych témach a motívoch.

Podujatie Tatry Ice Master každoročne navštívia tisíce turistov, no v Tatrách sú na nápor návštevníkov pripravení.„Všetko vyvrcholí v sobotu a v nedeľu, keď ohodnotíme najkrajšie sochy, pripravený je bohatý sprievodný program, koncerty, ľadovo - ohňová šou. Veríme, že nám počasie bude priať rovnako ako dnes,“ uzavrela Littvová. Galéria so sochami umiestnenými v kupole bude v prevádzke až do skončenia zimnej sezóny, teda približne do konca apríla. Druhá časť sôch ostane na otvorenom priestranstve, kým ich počasie neroztopí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok