Železničné odbory sú v štrajkovej pohotovosti, nová zmluva je v nedohľadne

TA3 TASR
11.1.2019 11:48

Odborové organizácie pôsobiace pri Železniciach Slovenskej republiky vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je prístup zamestnávateľa ku kolektívnemu vyjednávaniu.

Železničné odbory sú v štrajkovej pohotovosti, nová zmluva je v nedohľadne
TASR (ilustračné foto)

Skončila sa platnosť kolektívnej zmluvy

Odbory chcú týmto vyhlásením upozorniť na "ohrozenie sociálneho zmieru" skončením sa platnosti kolektívnej zmluvy ŽSR na roky 2017 – 2018 dňom 31. decembra 2018 a vydaním jednostranného vnútorného nariadenia generálneho riaditeľa. Týmto nariadením sa podľa odborových organizácií rozhodol autonómne a bez dohody so sociálnymi partnermi garantovať ním vybrané benefity.

"Keďže snahy odborových organizácií o hľadanie kompromisov a pozvania za rokovací stôl sú zo strany ŽSR odsúvané, vstupujú odborové organizácie 11. januára 2019 od 10.00 h do štrajkovej pohotovosti," uvádzajú vo vyhlásení.

Vyzvali ministra Érseka

Organizácie vyzvali ministra dopravy Árpáda Érseka, aby sa osobne začal zaoberať vzniknutou situáciou v ŽSR. "V rámci vyhlásenia štrajkovej pohotovosti budú odborové organizácie organizovať ďalšie protestné akcie a stupňovať ich intenzitu," deklarovali.

Zamestnanci ŽSR si podľa odborových organizácií zaslúžia sociálne istoty, spravodlivé mzdové ohodnotenie a primerané pracovné podmienky, ktoré im v právnom štáte môže garantovať iba platná kolektívna zmluva cez fungujúci a rovnocenný sociálny dialóg.

Sú si vedomí investičných dlhov

Ministerstvo dopravy registruje požiadavky zamestnancov železníc na zvýšenie financovania a spravodlivé mzdové ohodnotenie. Uviedla to hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká v reakcii na vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. Zdôraznila, že do sektora železničnej dopravy je každoročne v rámci zmlúv o dopravných službách vo verejnom záujme a zmluvy o prevádzkovaní železničnej infraštruktúry alokovaných približne 500 miliónov eur. K tomu podľa nej treba prirátať aj finančné prostriedky zo zdrojov Európskej únie.

"Samozrejme, sme si vedomí investičných dlhov, ktoré vznikli z dôvodu podfinancovania železničnej dopravy u nás najmä v 90. rokoch. Práve preto postupne pracujeme na náprave a modernizácii, ktorú považujeme za kľúčovú pre zlepšovanie služieb v tomto sektore," dodala Ducká s tým, že práve ŽSR aj v tomto roku získali v rámci rozpočtu o 20 miliónov eur viac. Tieto peniaze by tak podľa slov hovorkyne mali tiež pomôcť zlepšiť situáciu v železničnom sektore a prispieť aj k finančnému ohodnoteniu železničiarskych profesií.

KOZ: Je to neakceptovateľný prístup

Podotkla však, že je v prvom rade na manažmente jednotlivých spoločností, aby efektívne využívali poskytnuté prostriedky a našli tak prielom na presadenie nevyhnutných požiadaviek pre svojich zamestnancov aj s ohľadom na svoje hospodárske výsledky.

Konfederácia odborových zväzov označila prístup ŽSR ku kolektívnemu vyjednávaniu za neakceptovateľný. "Predstavitelia štátu musia mať na zreteli, že bez dobre fungujúcej železničnej dopravy bude štát ochromený. Ak politici hovoria o tom, ako sa ekonomike darí a ako je potrebné zamestnancom pridať na mzdách, aby pocítili dobré ekonomické výsledky, musia tieto slová aj splniť," uviedol v tejto súvislosti prezident KOZ SR Marián Magdoško.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok