Je zlé, ak vás deti vidia s drinkom? Výskum priniesol odpoveď

TA3 ČTK
12.1.2019 20:00

Keď sa človek stane rodičom, je väčšinou naplnený tými najlepšími predsavzatiami. Hovorí si, že mu dieťa nezabráni žiť ako predtým, chodiť na večierky a popíjať s priateľmi. O niekoľko mesiacov neskôr musí priznať, že sa zmenil na opatrovateľa a kuchára a vykonáva také funkcie, o ktorých sa mu predtým ani nesnívalo.

Je zlé, ak vás deti vidia s drinkom? Výskum priniesol odpoveď
ČTK

Iný režim výchovy

Máte malé deti a uvažujete, že pôjdete do kina. Ste však unavení a riskujete, že v kine zaspíte. Navyše, stráženie detí nie je zadarmo. V skutočnosti ostane jediný rituál, ktorý z predchádzajúceho pôžitkárstva ostal, a to popíjanie s priateľmi. Dá sa praktizovať pod šírym nebom, človek sa môže trochu pobaviť a nie je na to potrebná žiadna špeciálna organizácia. Všetko sa dá bez problémov zladiť s opatrovaním detí.

Ako píše francúzsky denník Le Monde, po čase sa táto tradícia, hlboko zakorenená vo francúzskej kultúre, stala jedným z modelov nového výchovného projektu. Ukazuje totiž, že je možný aj iný režim výchovných noriem.

Keď si deti robia, čo chcú

Pod vplyvom alkoholu sa rodič sa rodič zároveň vzdáva svojich prísnych diktátov. Zabúda na škodlivý cukor, nevyžaduje dodržiavanie všetkých hygienických návykov. "Spadla ti na zem saláma? Pokojne ju zjedz," hovorí po pár drinkoch rodič, inokedy vyzbrojený dezinfekčným gélom.

stolovanie-rodina-deti-rodicia-1140px-ctk_7f000001-5da3-6a69.jpg

Keď dospelí vytiahnu víno, deti vedia, že si môžu robiť, čo chcú, môžu jesť sladkosti aj nezdravé jedlo. Ak oslavy trvajú dlhšie a rodičia toho vypijú trochu viac a nevenujú deťom toľko pozornosti, môže sa stať, že sa potomok stratí uprostred podnapitých hostí. Nebanalizujeme týmto spôsobom konzumáciu alkoholu? Nie je nebezpečné vštepovať deťom, že konzumácia alkoholu je spojená so zábavou?

Vplyv pripitých rodičov

Nedávna štúdia v Británii tieto obavy potvrdzuje. Britský ústav pre štúdium alkoholu vykonal štúdiu na vzorke 1000 ľudí a výsledky ukázali, že popíjať pred deťmi môže byť problematické. Nezáleží na tom, či je táto konzumácia masívna, alebo umiernená. Dieťa nerozlišuje medzi ľahko podnapitým dospelým a opilcom.

Takmer 30 percent respondentov si myslelo, že je prijateľné sa z času na čas pred deťmi objaviť v stave pripitosti. Podcenili však citové pohnutie, ktoré môže u detí takéto správanie vyvolať.

Každé piate dieťa sa cíti v rozpakoch, ak jeho rodičia popíjajú, niektoré deti (11 percent) dokonca priznáva, že sú tým znepokojené. Tieto úzkosti môže vyvolať zmena nálady rodiča, to, že hovorí s dieťaťom viac než obvykle, alebo mu naopak nevenuje pozornosť. Popíjanie rodičov teda môže mať dlhodobý vplyv na alkoholizmus dospievajúcich.

Témy: alkohol Le Monde
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok