Zomrel posledný predseda Najvyššieho sovietu Anatolij Lukjanov

TA3 TASR
10.1.2019 12:57

Vo veku 89 rokov zomrel Anatolij Lukjanov, ktorý bol posledným predsedom Najvyššieho sovietu niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Známy bol najmä ako ostrý kritik reforiem Michaila Gorbačova a jedna z osobností, ktorí podporovali puč proti tomuto politikovi.

Ostro kritizoval Gorbačova

Vo veku 88 rokov zomrel Anatolij Lukjanov, posledný predseda Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík a ostrý kritik reforiem Michaila Gorbačova. Predsedom Najvyššieho sovietu, najvyššieho zákonodarného orgánu ZSSR, sa Lukjanov stal v roku 1990, keď vystriedal Gorbačova, ktorého zvolili za prvého a jediného prezidenta Sovietskeho zväzu.

Verejne kritizoval Gorbačovovu politiku a uväznili ho po "puči" komunistických zástancov tvrdej línie a šéfov bezpečnostných zložiek, ktorí sa pokúsili dostať k moci. Lídri pokusu o prevrat dali Gorbačova v auguste 1991 prakticky do domáceho väzenia a poslali tanky do centra Moskvy. Avšak davy ľudí sa zhromaždili na podporu Borisa Jeľcina, vtedajšieho lídra Ruskej republiky v rámci ZSSR. Viedlo to k neúspechu puču a čoskoro aj k ukončeniu viac ako 70 rokov komunistickej nadvlády.

Bol poslancom Štátnej dumy

Aj keď Lukjanov oficiálne nebol jedným z lídrov puču, zatkli ho a pre podporu pokusu o prevrat bol vo väzení do decembra 1992. Nakoniec všetkých lídrov puču amnestovali v roku 1994.

V rozhovore z roku 2015 povedal, že ho väznili za to, že odmietol poprieť svoju vieru v sovietsky systém. Puč bol "zúfalým, ale zle organizovaným pokusom skupiny lídrov krajiny zachrániť ZSSR," uviedol pre spravodajský server Lenta.ru.

Lukjanov bol v rokoch 1993 až 2003 komunistickým poslancom v Štátnej dume, dolnej komore ruského parlamentu. Líder ruských komunistov Gennadij Zjuganov konštatoval pre agentúru TASS, že Lukjanov "žil život naozajstného vlastenca".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok