Lajčák predstavil priority nášho predsedníctva, cielime na človeka

TA3 TASR SITA
10.1.2019 11:04

Programové priority slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na rok 2019 predstavil vo Viedni minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Na prvom tohtoročnom zasadnutí Stálej rady OBSE, ktoré je zároveň prvým pod slovenským vedením, vystúpil v pozícii úradujúceho predsedu OBSE s otváracím prejavom.

To, čo sa deje na Ukrajine, je neakceptovateľné

Hoci pre Slovensko nejde o prvé predsedníctvo v multilaterálnej organizácii, ročná taktovka Bratislavy v OBSE má pre Slovensko mnoho „po prvý raz“. Ako povedal minister zahraničných vecí, napríklad prvýkrát budeme predsedať tejto organizácii, zatiaľ čo na našom prahu je konflikt. „Odtiaľ to, kde sedíme, to je menej než 60 kilometrov do Bratislavy. A odtiaľ je to približne 380 kilometrov na hranicu s Ukrajinou. A to, čo sa tam deje, je jednoducho neakceptovateľné,“ povedal momentálny predseda OBSE Lajčák vo viedenskom Hofburgu.

Prevencia konfliktov je jednou z priorít. Lajčák pripomenul nelegálnu anexiu Krymu ako aj napätú situáciu v Kerčskom prielive. Podľa jeho slov nestačí len dávať vyhlásenia, ktorými odsudzujeme neprijateľné kroky, potrebujeme sa pozrieť na nástroje, ktoré má OBSE k dispozícii a na to, ako ich čo najlepšie využiť. Minister zároveň vyjadril jednoznačnú podporu monitorovacej misii na Ukrajine a prisľúbil, že Slovensko bude pozorne počúvať, čo ľudia v teréne hovoria.

S terorizmom ani s klímou si sami neporadia

Pokiaľ ide o ďalšiu prioritu – bezpečnú budúcnosť, minister delegátom pripomenul, že nevieme, čo budúcnosť prinesie, netušíme, aká presne bude úloha komunikačných technológií, umelej inteligencie či energetických inovácií. Čo však vieme naisto je, že potrebujeme o tom začať premýšľať už dnes, hovoriť o tom a hovoriť o tom s mladými ľuďmi za jedným stolom. „Oni sami prichádzajú s riešeniami ako zabrániť radikalizácii či čeliť klimatickým zmenám. Preto Slovensko zorganizuje konferenciu o antisemitizme či kybernetickej bezpečnosti," informoval Lajčák delegátov.

Treťou prioritou je efektívny multilateralizmus. „Sedí nás tu za stolom 57 krajín. Žiadna si samostatne nedokáže poradiť s terorizmom alebo klimatickými zmenami,“ pripomenul minister hofburskému publiku. Obáva sa, že dnes ignorujeme poučenia z minulosti, ktoré hovoria, že vpred sa pohneme vďaka kompromisom a kooperácii. „Sú to práve obyčajní ľudia, ktorí tým trpia najviac. Oni sú dôvod, prečo sa treba opäť vrátiť k multilateralizmu," dodal.

Francúzsko zablokovalo rozpočet

Minister sa počas svojho vystúpenia venoval aj jednému z najväčších vnútorných problémov organizácie – rozpočtu, ktorý je oproti rozpočtom iných organizácií podstatne nižší, zhruba na úrovni 140 miliónov eur. Koncom roka to vyzeralo, že sa delegácie na rozpočte dohodnú, jedna ho však zablokovala. „Zaplatí za to celá OBSE. Už sme počuli z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva, že príprava dvoch dôležitých monitorovacích misií pre voľby bude ovplyvnená. Potrebuje sa pohnúť – urýchlene,“ povedal úradujúci predseda OBSE Lajčák s tým, že rozpočet je príležitosťou ukázať, že vieme robiť kompromisy a umožniť organizácii začať reálne pracovať. Rozpočet nakoniec zablokovalo Francúzsko, ktoré má problémy s tým, že takmer celý rozpočet platia krajiny EÚ, USA a Rusko. Francúzi sa preto snažia o zmenu mechanizmu výpočtu. Teraz sa teda ide podľa provizória, čo však v organizácii nie je až také výnimočné. Slovenskí diplomati s Parížom intenzívne rokujú, dúfajú, že kompromis sa podarí nájsť v prvom štvrťroku. Pokiaľ ide o volebné misie, ktoré môžu byť týmto ovplyvnené, ide o Moldavsko a Ukrajinu.

Lajčák okrem toho prisľúbil, že dialóg a snaha o spoluprácu bude na prvom mieste nielen v rámci organizácie, ale aj s inými organizáciami ako OSN a EÚ, mimovládnym sektorom, ženskými skupinami či mládežníckymi hnutiami.

Orientujeme sa na človeka

Slovensko prevzalo ročné predsedníctvo v OBSE od Talianska 1. januára. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie. Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE, ktorými sú prevencia a zmierňovanie následkov konfliktov, bezpečná budúcnosť a efektívny multilateralizmus, odobrila 19. decembra. Mottom je "Predsedníctvo orientované na človeka".

Stála rada OBSE je rozhodovacím orgánom, ktorý združuje stálych predstaviteľov všetkých 57 účastníckych a 11 partnerských štátov. Schádza sa vo Viedni na týždennej báze a rokuje o aktuálnom vývoji v regióne OBSE. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok