Ľudia oslavovali v uliciach, KDR má po rokoch nového prezidenta

TA3 TASR
10.1.2019 06:42

Opozičný kandidát Félix Tshisekedi zvíťazil v dlhoočakávaných prezidentských voľbách v Konžskej demokratickej republike. Informovala o tom volebná komisia, čím umožnila prvé odovzdanie moci v krajine po 18 rokoch. Súčasný prezident Joseph Kabila minulý rok oznámil, že po takmer dvoch desaťročiach pri moci odstúpi.

Roky žil v Belgicku

Po oznámení výsledkov volieb, v ktorých Tshisekedi získal 38 percent hlasov, začali davy ľudí v Kinshase tancovať od radosti. Nebol pritom favoritom. Ako druhý skončil ďalší opozičný kandidát Martin Fayulu s 34 percentami hlasov a až ako tretí s 23 percentami sa umiestnil kandidát vládnej strany Emmanuel Ramazani Shadary, ktorého ako svojho nástupcu podporil Kabila.

Päťdesiatšesťročný Tshisekedi nie je verejnosti veľmi známy. Roky žil v Belgicku a do čela opozičného Zväzu pre demokraciu a sociálny pokrok sa postavil začiatkom minulého roka - rok po úmrtí svojho otca, známeho opozičného lídra Étienna Tshisekediho.

Čelí obvineniam z korupcie

Voľby sa konali 30. decembra a výsledky mali zverejniť už 6. januára, ale ich oznámenie odložili. Volebná komisia pripísala pomalé sčítanie rozsiahlym logistickým problémom v krajine, ktorá má rozlohu západnej Európy, avšak slabú infraštruktúru.

V KDR, bývalom Zaire, od získania nezávislosti od Belgicka v roku 1960 ešte nedošlo k pokojnému odovzdaniu moci. Krajina bola odvtedy dejiskom viacerých veľkých i menších ozbrojených konfliktov. Joseph Kabila je prezidentom od roku 2001, pričom čelí obvineniam z korupcie a porušovania ľudských a občianskych práv.

Fayulu: Je to volebná lúpež

Opozičný kandidát Martin Fayulu odmietol výsledky prezidentských volieb v Konžskej demokratickej republike ako "volebnú lúpež". Výsledky boli podľa neho "zmanipulované a vymyslené" a vyzval obyvateľov krajiny, aby "povstali ako jeden muž a ochránili víťazstvo". Fayulu taktiež vyzval katolícku cirkev na zverejnenie výsledkov, ktoré dostala od svojich 40.000 pozorovateľov, ktorí zaznamenávali spočítavanie hlasov v každej hlasovacej miestnosti. Minulý týždeň katolícka cirkev uviedla, že jej pozorovania poukazujú na jasného víťaza.

Niekoľko diplomatov oboznámených s touto záležitosťou potvrdilo pre agentúru AP, že podľa počtov hlasov zozbieraných katolíckou cirkvou Fayulu získal absolútnu väčšinu. Dvaja diplomati taktiež uviedli, že všetky významné pozorovateľské misie napríklad aj z Africkej únie majú podobné výsledky s Fayulom ako víťazom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok