Úplná strata času. Trump opustil rokovanie o hraničnom múre

TA3 TASR
10.1.2019 00:01

Americký prezident Donald Trump opustil v stredu rokovanie o financovaní múru na hraniciach s Mexikom po tom, ako mu jeho oponenti z Demokratickej strany povedali, že s týmto projektom nebudú súhlasiť.

Demokrati nie sú ochotní rokovať

"Úplná strata času," komentoval Trump na Twitteri svoje stretnutie s demokratickými kongresovými lídrami v Bielom dome. Demokratický senátor Chuck Schumer uviedol, že Trump sa opýtal predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej, či by súhlasila s financovaním múru.

Keď povedala "nie", Trump vstal so slovami, že "potom už nie je o čom diskutovať" a odišiel, dodal Schumer, ktorý označil prezidentovo správanie za "naozaj poľutovaniahodné""Opätovne sme sa dozvedeli, že demokratickí lídri nie sú ochotní ani len rokovať," konštatoval viceprezident USA Mike Pence.

Prezident drží vládu ako rukojemníka

Trump opísal v utorok situáciu na americko-mexickej hranici ako humanitárnu krízu a obvinil opozičných demokratov v Kongrese, že nechcú financovať bezpečnosť na hraniciach. Demokrati zareagovali vyhlásením, že prezident svojou "posadnutosťou" plotom drží vládu ako rukojemníka a núti Američanov platiť za "drahý a neúčinný" návrh.

Trump oslovil Američanov v prejave v období, keď vláda USA zažíva už tretí týždeň čiastočný shutdown, spôsobený sporom okolo financovania bezpečnosti na južnej hranici vrátane spomínaného plota. Prezident požaduje na výstavbu plota 5,7 miliardy dolárov. Tvrdí, že plot sa zaplatí sám, lebo Spojeným štátom ušetrí náklady na bezpečnosť a nepriamo aj prostredníctvom novej obchodnej dohody s Kanadou i Mexikom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok