Tretia etapa Dakaru patrila De Soultraitovi, Svitko obsadil 7. miesto

TA3 TASR
9.1.2019 18:06

Francúz Xavier De Soultrait na Yamahe zvíťazil v stredajšej tretej etape pretekov Rely Dakar v kategórii motocyklov. Slovenský reprezentant Štefan Svitko na KTM obsadil 7. miesto, jeho krajan Ivan Jakeš mal na trati problémy a do cieľa prišiel podľa predbežných výsledkov až na 77. mieste.

Stredajšia etapa viedla z mesta San Juan de Marcona do Arequipy s celkovou dĺžkou 798 km, z toho mal meraný úsek 331 km. De Soultrait ju zvládol za štyri hodiny sedem minút a 47 sekúnd. Na druhom mieste finišoval Čiľan Pablo Quintanilla na Husqvarne s tesným mankom pätnásť sekúnd, tretí prišiel do cieľa Argentínčan Kevin Benavides na Honde, ktorý zaostal za víťazom o 2:37 minúty. Svitko mal na siedmom mieste manko desať minút a 50 sekúnd.

Je to jeho najlepšie umiestnenie na prebiehajúcom ročníku súťaže, v prvých dvoch etapách bol šestnásty a trinásty. V stredu siahal aj na stupne víťazov, na šiestom checkpointe figuroval na 4. mieste, na poslednom pred cieľom bol šiesty. Jakešovi sa etapa vôbec nevydarila, keď prišiel do cieľa s obrovskou stratou 2:07:37 hodiny. Na čelo priebežného poradia sa dostal Quintanilla s časom 8:34:28 hodiny, Svitko figuruje na 11. priečke s mankom 32:01 minút. Jakeš sa prepadol na 56. miesto a stráca už vyše tri a polhodiny.

Stredajšia etapa sa skončila pohromou pre dovtedajšieho lídra celkového poradia Španiela Joana Barredu Borta na Honde, ktorý zapadol, nedokázal vytiahnuť motorku von a tak musel z pretekov odstúpiť. V kategórii automobilov zvíťazila francúzska posádka Stephane Peterhansel, David Castera na Mini časom 3:54:31. Druhí finišovali s vyše trojminútovou stratou Katarčan Nasser Al-Attiyah s Francúzom Matthieu Baumelom na Toyote a posunuli sa do čela celkového poradia. Vo štvrtok je na programe 4. etapa. Všetky kategórie odštartujú z Arequipy, no motocykle a štvorkolky čaká trať dlhá 511 km (meraný úsek 405 km) s cieľom v meste Moquegua, automobily a kamióny pôjdu 664 km (meraný úsek 405 km) do Tacny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok