Na dom s takmer nulovou spotrebou môžete dostať tisícky eur

TA3 TASR
9.1.2019 11:20

Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou spotrebou energie, ktorý má motivovať vlastníkov k výstavbe takýchto obydlí, zavádza návrh vládnej novely zákona o energetickej hospodárnosti budov. Návrh z dielne rezortu dopravy a výstavby schválila vláda. Možná výška tohto príspevku by mala byť 8000 eur.

Na dom s takmer nulovou spotrebou môžete dostať tisícky eur
SITA/AP

Aké sú podmienky?

Novela obsahuje administratívne a stavebné podmienky jeho získania. Napríklad rodinný dom na území Slovenska má byť určený iba na bývanie, jeho celková podlahová plocha má byť najviac 200 štvorcových metrov. Ďalej rodinný dom či jeho stavebná konštrukcia majú spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou spotrebou energie.

Možnosť zvýšenia príspevku o náklady za vypracovanie projektovej dokumentácie zateplenia rodinného domu vrátane projektového energetického hodnotenia rodinného domu, za vypracovanie žiadosti o príspevok a za vypracovanie energetického certifikátu, má byť najviac o 800 eur. Splnenie podmienok má overiť Ministerstvo dopravy a výstavby SR z verejne dostupných registrov alebo z centrálnej evidencie.

Novela bude platná od mája

Dokument pripomína, že všetky nové budovy musia od 31. decembra 2020 dosiahnuť úroveň výstavby s takmer nulovou spotrebou energie.

Takmer nulovú spotrebu energie budovy je možné dosiahnuť efektívnou a kvalitnou tepelnou ochranou budovy a vo vysokej miere energiou získanou z obnoviteľných zdrojov v budove alebo v jej blízkosti. Novela by mala nadobudnúť účinnosť od 1. mája 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok