Britský parlament nechce tvrdý brexit, schválil ďalšiu prekážku

TA3 TASR
8.1.2019 23:46

Britskí poslanci schválili dodatok k zákonu o rozpočte, ktorým výrazne sťažili prípadnú snahu vlády odísť z Európskej únie bez dohody. Médiá na ostrovoch to vnímajú ako porážku kabinetu Theresy Mayovej. Vláda by v prípade tvrdého brexitu potrebovala súhlas poslancov na to, aby mohla využívať na každodenný chod úradov peniaze z daní.

Daný dodatok rozpočtového zákona umožní parlamentu, aby vláde zakázal vyčleniť prostriedky na spustenie opatrení spojených s praktickou prípravou na vystúpenie Británie z EÚ bez dohody. V praxi to znamená to, že vláda konzervatívcov bude na opustenie EÚ bez dohody potrebovať súhlas parlamentu, inak budú obmedzené niektoré jej právomoci v daňových otázkach.

Návrh dodatku rozpočtového zákona, predloženého labouristickou poslankyňou Yvette Cooperovou, bol odhlasovaný v pomere hlasov 303 za a 296 proti. Okrem labouristov ho podporilo aj 20 "vzbúrencov" z radov konzervatívnych poslancov, a to vrátane bývalého ministra obrany Michaela Fallona a bývalej ministerky školstva Justine Greeningovej.

Hovorkyňa premiérky Mayovej na margo návrhu pred hlasovaním vyhlásila, že jeho schválenie si vláda "neželá", avšak dodatok by bol pre prípravy brexitu bez dohody "nepríjemnosťou a nič viac". Porážka v tomto hlasovaní však podľa agentúry Reuters ukazuje, že proti brexitu bez dohody vzniká v britskom parlamente jednotný front, a zároveň je ďalším dôkazom nejednoty panujúcej vo vládnucej strane iba niekoľko dní pred kľúčovým hlasovaním o dohode upravujúcej budúce vzťahy Británie a EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok