Druhú etapu Rely Dakar vyhral Walkner, Svitko obsadil 13. miesto

TA3 TASR
8.1.2019 20:38

Rakúšan Matthias Walkner na KTM zvíťazil v druhej etape prestížnych pretekov Rely Dakar v kategórii motocyklov. Slovenský reprezentant Štefan Sitko taktiež na KTM obsadil 13. miesto so stratou devätnástich minút, jeho krajan Ivan Jakeš na motorke rovnakej značky klesol z pôvodnej 44. priečky na 57. pozíciu pre 20-minútovú penalizáciu s odstupom 1:18:22 hodiny na Walknera.

Walkner zvládol trať z Pisca do mesta San Juan de Marcona za 3:23:57 h. Jazdci išli cez piesočné duny celkovo 553 km, z toho mal meraný úsek 342 km. Druhý skončil Američan Ricky Brabec na Honde so stratou 22 sekúnd, tretí bol Španiel Joan Barreda Bort na rovnakom stroji (+1:41 min).

V priebežnej klasifikácii si udržal vedenie Barreda Bort pred víťazom druhej etapy a obhajcom minuloročného triumfu Walknerom o 91 sekúnd. Tretí je Brabec so stratou ďalších dvoch sekúnd. Svitko sa posunul na 14. miesto (+24:43 min.), Jakeš je na 41. pozícii (+1:12:25 h).

Francúz Sebastien Loeb s monackým spolujazdcom Danielom Elenom na Peugeote zvíťazili medzi automobilmi časom za 3:26:53 h. Na druhom mieste skončila španielska posádka Nani Roma, Alex Bravo na Mini, ktorá stratila iba osem sekúnd. Tretí finišoval Holanďan Bernhard ten Brinke s francúzskym spolujazdcom Xavierom Panserim na Toyote (+1:20 min).

V celkovom poradí sa vyšvihli na prvú priečku Juhoafričan Giniel de Villiers s Nemcom Dirkom von Zitzewitzom na Toyote po tom, čo skončili v etape na štvrtej priečke. Pred ten Brinkem majú náskok 28 sekúnd, Roma stráca o 14 viac. Utorňajšia etapa sa nevydarila dvojici favoritov, víťaz úvodného dňa Nasser al-Attiyah z Kataru finišoval podľa priebežných výsledkov na 11. mieste s takmer osemminútovým mankom, 17. Francúz Stephane Peterhansel stratil štvrťhodinu. V stredu je na programe 3. etape zo San Juan de Marcona do Arequipy s celkovou dĺžkou 798 km, z toho má meraný úsek 331 km.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok