Kiska ku kandidátom na ÚS: Niektorých nikdy nevymenujem

TA3 TASR SITA
8.1.2019 13:21

Prezident Andrej Kiska sa vyjadril ku kandidátom na ústavných sudcov, ktorých zoznam sa v pondelok skompletizoval. Vyšle svojho zástupcu na verejné vypočutie kandidátov a kandidátok a je pripravený vybrať z tých, ktorých schváli parlament, deväť najvhodnejších. "Nesmieme občanov sklamať," uviedol. K nominácii expremiéra Fica sa nevyjadril, zhovorčivejší boli opozičníci.

Vyšle zástupcu na vypočutie

"V návrhu vidím mená niekoľkých ľudí, ktorých by som s radosťou vymenoval aj takých, ktorých by som nikdy nevymenoval," uviedol s tým, že ako prezident je pripravený vybrať deviatich z tých osemnástich, ktorých vyberie parlament. Má len dve požiadavky na kandidátov, a tými sú odbornosť a morálka. Podľa neho je dôležité, aby vybraní sudcovia v ďalších 12 rokoch svedomito pracovali pre spoločnosť. Ako prezident vyšle svojho zástupcu na verejné vypočutie kandidátov a kandidátok. 

Prezident naznačil, že novinári iste čakajú najmä na jeho vyjadrenie k nominácii Roberta Fica, nedočkali sa však. Zhovorčivejší boli opoziční politici.

Kollár: Fico zrejme má plán

Fico je podľa šéfa Sme rodina Borisa Kollára skúseným politikom a svoju nomináciu na post ústavného sudcu má dobré premyslenú. Kollár zároveň potvrdil, že hnutie Fica nepodporí. Podľa Kollára sa totiž Fico za pôsobenia v Národnej rade SR a na poste predsedu vlády SR zaujímal predovšetkým o oligarchov strany Smer-SD a nie o ľudí. "Mňa to veľmi prekvapilo, nemyslel som si totiž, že tento krok Fico urobí. Keď sa pozrieme na jeho pôsobenie, počas vládnutia sa v prvom rade zaoberal svojimi oligarchami, mecenášmi a akcionármi Smeru, a na ľudí kašlal. Ja som pevne presvedčený, že v tomto by pokračoval aj na Ústavnom súde SR, preto v žiadnom prípade takéhoto človeka nepodporíme," povedal Kollár.


Medzi nominovanými sú:
Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher a Robert Fico.

Podľa Kollára má však Fico dostatok skúseností, aby si svoju nomináciu na post ústavného sudcu dobre premyslel. "Osobne si myslím, že keď takýto ostrieľaný harcovník svoju kandidatúru podal, určite ide na istotu a nejaký plán má," doplnil. Na záver uviedol, že prichádza do úvahy aj možnosť, že Národná rada SR bude voľbu nových ústavných sudcov zámerne zdržiavať, až do času, kým súčasnému prezidentovi Andrejovi Kiskovi uplynie mandát. V takom prípade by o vymenovaní či nevymenovaní Fica rozhodoval už nový prezident.

Beblavý: Základné predpoklady má asi polovica

Pokiaľ by sa Fico stal ústavným sudcom, nebude podľa poslanca a šéfa strany Spolu Miroslava Beblavého na Slovensku zabezpečená vymožiteľnosť práva. Beblavý to uviedol na brífingu s tým, že Ústavný súd SR je najvyššia právna inštitúcia v krajine a Fico nie je zárukou nezávislosti.

Beblavý vyzval aj koaličných poslancov, aby túto nomináciu nepodporili a navyše nehlasovali ani za tajnú voľbu ústavných sudcov, aby mali občania možnosť vidieť, ktorí poslanci ako hlasovali. "Prihlásený je dostatočný počet kvalitných a odborne zdatných kandidátov na to, aby sme dokázali zvoliť nových sudcov. Aktívni politici, akým je v súčasnosti aj Robert Fico, v skutočnosti nemajú čo na ústavnom súde hľadať," uviedol Beblavý. Podľa neho existujú výnimky, akou je napríklad aj súčasný poslanec parlamentu Peter Kresák. Podľa Beblavého je medzi 40 kandidátmi približne polovica, ktorá spĺňa základné predpoklady na post ústavného sudcu.

Podľa poslanca Smeru-SD Martina Glváča, ktorý Fica v podateľni parlamentu osobne navrhol za kandidáta, expremiéra kvalifikuje na post ústavného sudcu jeho doterajšia prax. Vie si ho predstaviť aj na poste predsedu Ústavného súdu SR. "Neviem si predstaviť, že by ho niekto prekonal," vyhlásil Glváč, podľa ktorého by bol Fico vhodný nielen ako ústavný sudca, ale aj ako predseda Ústavného súdu.

Parlament vyberie 18, prezident deväť

Podľa súčasných pravidiel zvolí Národná rada SR 18 kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých prezident vymenuje polovicu. Nominovaných je rovných 40 uchádzačov, okrem iných tiež poslanec Peter Kresák (Most-Híd), predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová či obe štátne tajomníčky rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner a Monika Jankovská. Noví sudcovia sa budú voliť podľa starých pravidiel, keďže sa vládnej koalícii nepodarilo presadiť na jeseň minulého roka zmeny. Uchádzačom stačí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov Národnej rady SR, najmenej však 39. 

Parlament zvolí 18 kandidátov, z ktorých následne prezident Slovenskej republiky vymenuje polovicu. Novinkou bude verejné vypočutie kandidátov pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, na ktorom sa môže zúčastniť aj prezident. Z neho bude vyhotovený aj audio či videozáznam, a je naplánovaný na 23., 24., a 25. januára. Deviati sudcovia, respektíve sudkyne, budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok