Mladá Saudka uniká pred rodinou. Rozhoduje sa o jej osude

TA3 TASR
8.1.2019 12:47

Austrálska vláda potvrdila, že sa bude pozorne zaoberať žiadosťou o azyl, ktorú podala mladá žena zo Saudskej Arábie na úteku pred svojou rodinou. O ďalšom vývoji v prípade, ktorý vzbudil medzinárodnú pozornosť, informovala agentúra AFP.

Momentálne sa nachádza v Thajsku

"Austrálsku vládu potešilo, že Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová má ochranu (OSN)," povedal pre agentúru AFP predstaviteľ austrálskeho ministerstva vnútra. "Každá žiadosť slečny al-Kunúnovej o humanitárne vízum bude starostlivo zvážená po ukončení procesu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR)."

Al-Kunúnová (18) je od pondelka v Thajsku pod ochranou UNHCR, ktorému by malo posúdenie jej prípadu trvať niekoľko dní, potvrdil samotný úrad. Šéf thajskej imigračnej polície Suračate Hakparn na tlačovej konferencii v Bangkoku v pondelok večer miestneho času oznámil, že al-Kunúnová "má povolené ostať... teraz je zverená do starostlivosti UNHCR... Letisko opustila so (zástupcami) UNHCR". Dodal, že Thajsko sa o ňu postará najlepšie, ako bude vedieť. "Teraz je pod suverenitou Thajska. Nikto - ani žiadne veľvyslanectvo - ju nemôže prinútiť nikam odísť. Thajsko je krajinou úsmevov. Nikoho nepošleme na smrť." Suračate bude o celej kauze hovoriť so saudskoarabskými diplomatmi.

Pas jej už vrátili

Al-Kunúnová ešte v pondelok na Twitteri napísala, že do Bangkoku pricestoval jej otec, čo ju "veľmi znepokojilo a vystrašilo". Dodala však, že sa "pod ochranou UNHCR so súhlasom thajských úradov" cíti bezpečne. Potvrdila tiež, že jej úrady vrátili pas.

Al-Kunúnovú zastavili na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku v sobotu večer zástupcovia saudskoarabských a kuvajtských úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady. Saudskoarabka sa následne zabarikádovala vo svojej hotelovej izbe na zmienenom letisku a odtiaľ posielala cez sociálne médiá zúfalé prosby o pomoc i o možnosť stretnúť sa so zástupcami OSN.

Al-Kunúnová je podľa vlastných slov obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii Human Rights Watch povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Tvrdí, že mužskí členovia jej rodiny ju bili a vyhrážali sa jej smrťou. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok