Sneh odhŕňali úradníci aj väzni, kalamita postihla celú krajinu

TA3 TASR SITA
8.1.2019 08:26

Západ Slovenska zasiahlo husté sneženie. V Bratislavskom okrese očakávajú meteorológovia až 15 centimetrov nového snehu. Na Orave môže napadnúť až 25 centimetrov. Poľadovica a záveje hrozia na celom území Slovenska, v horách trvá nebezpečenstvo lavín. Situáciu s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

18:30 Hasiči v Prešovskom kraji mali doteraz 17 výjazdov. Väčšinu z nich tvorili zásahy pri dopravných nehodách spôsobených nepriazňou počasia. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, takéto udalosti zaznamenali takmer v každom okrese. Príslušníci najčastejšie vyťahovali autá z priekop. Kolízie sa zaobišli bez zranení. Vážnejšie situácie neevidovali.

17:15 Cestujúci prímestskými spojmi mimo Bratislavy musia aj naďalej počítať s meškaniami. Aktuálne by mali predstavovať desať až 15 minút, v podvečernej dopravnej špičke a pri opätovnom snežení sa však intervaly môžu ešte predĺžiť.

"Neprejazdná je cesta na Červený Kameň. V obci Zlaté Klasy nám do snehu zapadol autobus," informovala hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. Lepšia situácia je podľa nej smerom na Rakúsko, kde autobusové linky nemeškajú. Autobusy na linke Bratislava – Schwechat – Viedeň, rovnako ako na linke Bratislava - Wolfsthal - Hainburg jazdia podľa cestovného poriadku.

16:30 Husté sneženie aj silný vietor aktuálne trápia vodičov na mnohých úsekoch ciest Žilinského kraja. Vozovky pokrýva vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. Najrizikovejšia situácia je na horských priechodoch. Medzi Hubovou a Turanmi hlásia vodiči kolónu.

zilina_7f000001-c2e8-80fe.jpg

16:00 Horský priechod Čertovica je ďalším, ktorý je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Pre rovnanú dopravu sú už dlhšie uzavreté horské priechody Donovaly a Šturec.

15:15 Cesty v Prešovskom kraji sú momentálne zjazdné a cestári neevidujú žiadne neprejazdné úseky. Ako uviedol analytik Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko, sneženie sa od Popradu postupne rozšírilo na celý kraj. "V oblasti Starej Ľubovne máme hlásenú víchricu. Rovnako zafúkava cestu na horskom priechode Pusté Pole. Na cestách sa tvoria snehové záveje. Zatiaľ nemáme hlásené nejaké nezjazdné alebo nepriechodné úseky," povedal.

15:10 V okrese Rožňava evidujú drobné sneženie. Horský priechod Soroška po viac ako hodinovej odstávke pre nákladnú dopravu opätovne pre veľké vozidlá otvorili. Na tento úsek zároveň vyčlenili jedno samostatné vozidlo na odhŕňanie snehu a posyp. Dopravu na mieste usmerňuje aj polícia. Na dvoch úsekoch tohto horského priechodu je zákaz chemického posypu. Ten sa nesmie používať ani na Dobšinskom a Štóskom kopci. Tam zatiaľ problémy neevidujú.

15:00 V okrese Trebišov sa z dôvodu nízkych teplôt a vplyvu poveternostných podmienok na cestách tvorí poľadovica, rovnako aj v Michalovskom okrese, kde ju spôsobuje aj mrznúce mrholenie a padania snehových krúpkov. To vytvára na vozovke poľadovicu aj napriek niekoľkodňovému soleniu. V regióne aj sneží. V kraji nateraz snehové jazyky a záveje neevidujú, vietor je mierny.

14:20 Na zimnú údržbu v uliciach Nitry momentálne nasadzuje mesto všetku dostupnú techniku a pracovníkov. Zjazdnosť zabezpečujú aj externé dodávateľské firmy.

Podľa hovorcu mesta nasadili 20 kusov techniky a 60 ľudí. Stredisko mestských služieb už zapojilo aj ľudí, ktorí sa bežne zimnej údržbe nevenujú. "Zabezpečili sme najkvalitnejší posypový materiál, tak aby bol sneh na komunikáciách spoľahlivo rozpustený. Tento týždeň sme v spolupráci s Úradom práce sociálnych vecí a rodiny zapojili do zimnej údržby aj 52 aktivačných pracovníkov. Od utorka sú v uliciach," uviedol Varga.

14:15 Premávka MHD sa v Bratislave postupne vracia do normálu, a to aj v niektorých kopcovitých terénoch. Obnovená je aktuálne premávka na Dlhé diely v Karlovej Vsi, ale tiež na Kramáre, cez Palisády a na Drotársku cestu. Podľa Dopravného podniku Bratislava však treba naďalej počítať s meškaniami viacerých spojov, a to približne od desať do 30 minút.

14:00 Do odhŕňania snehu v Bratislave sa zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení.

13:40 Horské priechody Donovaly a Šturec sú zjazdné iba so snehovými reťazami a pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky sú uzatvorené.

V oblasti Starej Ľubovne je hlásená silná víchrica, vodiči by si mali dať pozor na vytváranie snehových jazykov. Vplyvom silného vetra sa na ceste I/68 v úseku Kamenica - Pusté Pole a na cestách v okresoch Martin a Turčianske Teplice miestami tvoria snehové záveje.

Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov na celom úseku D2, D1 až po Poprad, na D3 v okrese Čadca a v oblasti Skalice, Senice, Zvolena a Banskej Bystrice. Vodiči by si mali dať pozor na nárazový vietor na Orave, najmä na obchvate Trstenej, v oblasti Suchej Hory a na horskom priechode Huty sa vytvárajú snehové jazyky.

13:15 Dopravný podnik Bratislava odporúča cestujúcim, aby sa vyhli trolejbusovým linkám. Linky MHD na Kramároch, Kolibe a Hlavnej stanici sa postupne obnovujú od 13. h obojsmerne.

Premávka na bratislavských cestách je momentálne spomalená, predovšetkým na bratislavských mostoch a na výjazdoch na diaľnice, najmä z Dolnozemskej a Gagarinovej ulice. Informuje o tom polícia na svojej facebookovej stránke.

13:05 Podľa www.iMeteo.sk sa husté sneženie sa presúva nad stredné a východné Slovensko.

12:30 V Bratislave zasahujú momentálne v teréne všetky dostupné mechanizmy, ktoré zabezpečujú pre husté sneženie zjazdnosť ciest. Medzi nimi 43 sypačov nad štyri tony, 11 sypačov do štyroch ton, 60 pracovníkov a s nimi spojená malá technika na zimnú údržbu chodníkov, námestí či priechodov pre chodcov.

12:00 Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave odklonili pre husté sneženie tri prílety dopravcu Ryanair do Budapešti, a to prílety z destinácií Londýn-Stansted, Birmingham a Marrákeš.

11:40 Polícia upozorňuje vodičov v Trnavskom kraji, aby zvýšili opatrnosť. Momentálne je v rámci kraja pre nákladnú dopravu neprejazdný horský úsek Biela hora, cesta I/51, čo je hlavný ťah do Českej republiky. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Martina Kredatusová. "Polícia túto cestu uzatvorila pre nákladnú dopravu z oboch strán a vykonáva odklon premávky. Pre osobné autá je cesta prejazdná," uviedla.

V celom Trnavskom kraji husto sneží, na cestách je vytvorená vrstva snehu a na mnohých úsekoch sa tvoria kolóny. "Rýchlosť a celkový spôsob jazdy treba prispôsobiť aktuálnej situácii. Odporúčame vodičom, ak môžu svoju jazdu odložiť, aby radšej na cesty nevychádzali," doplnila Kredatusová.

11:30 Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov celkovej dĺžky. V oblasti Starej Ľubovne je hlásená silná víchrica, vodiči by si mali dať pozor na vytváranie snehových jazykov.

11:15 SHMÚ zvýšil pre Bratislavu výstrahu pred snežením na 2. stupeň. Aktuálne sneženie v Bratislave spôsobuje naďalej MHD problémy. Cez Palisády nepremávajú trolejbusové linky 203, 207 a 208, ktoré jazdia skrátenou trasou po Hodžovo námestie. Problém má aj trolejbusová doprava na Kramároch a na Kollárovom námestí je zdržaná premávka trolejbusov.

11:10 Všetky cesty a cestné úseky na území Trenčianskeho samosprávneho kraja sú zjazdné, dopravnú situáciu komplikuje sneženie na celom území kraja. Na cestách kraja je vrstva čerstvého snehu od jedného do piatich centimetrov.

Vrstva čerstvého snehu do piatich centimetrov ja na cestách tretej triedy v okrese Nové Mesto nad Váhom, rovnaká vrstva kašovitého snehu na cestách tretej triedy v okrese Bánovce nad Bebravou. Trojcentimetrová vrstva snehu je na cestách tretej triedy v okrese Ilava a Považská Bystrica rovnako ako na horských priechodoch Homôlka a Machnáč. Horský priechod Šútovce je uzavretý pre vozidlá nad desať metrov, horský priechod Skýcov je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

11:05 Husté sneženie zatiaľ na cestách Nitrianskeho okresu nespôsobilo vážnejšie problémy, informovala o tom Regionálna správa a údržba ciest v Nitre. Na vozovky sypký sneh, ktorý sa má neskôr meniť na mokrý, prípadne na dážď.

10:55 Do odhŕňania snehu v Bratislave sa zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci. Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení. Aktuálne odsúdení pomáhajú v centre hlavného mesta. Bratislavčania môžu posielať mestu podnety k zimnej údržbe a zároveň aj sledovať online pohyb zimných mechanizmov.

V Bratislave stále husto sneží, a preto pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk.

trolejbusy-snezenie-doprava-bratislava-zima-1140px-tasrjaroslav-novak_7f000001-76e7-1469.jpg

10:30 Bratislavská mestská časť Karlova Ves vyhlásila v utorok snehovú brigádu. Zapoja sa do nej zamestnanci karloveských verejnoprospešných služieb, ale aj radoví pracovníci miestneho úradu.

10:05 Sneženie komplikuje situáciu v prímestských linkách na všetkých smeroch v Bratislave a okolí. Prímestské autobusy meškajú na všetkých smeroch približne 20 minút, niektoré spoje do 30 minút.

9:50 Sneženie zatiaľ neovplyvnilo situáciu na železničných tratiach, hlásené nie je nič výraznejšie, potvrdila to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavliková.

Bratislavské letisko taktiež funguje bez problémov. "Všetky lety sú vybavované včas podľa letového poriadku bez výraznejších meškaní," potvrdila hovorkyňa.

9:30 Postupne sa podľa meteorológov rozfúkava aj vietor, ktorý bude vytvárať snehové jazyky a záveje. "Dopravná situácia bude v utorok v západnej polovici Slovenska veľmi zlá, na cestách treba byť veľmi opatrný," odporúča SHMÚ.

9:25 Polícia na svojom Facebooku zverejnila video priamo zo zasneženého hlavného mesta.

9:20 V Bratislave husto sneží. Vodiči preto na viacerých úsekoch hlásia kolóny a nehody. Problémy má aj bratislavská MHD. Od 8.50 h nepremávajú trolejbusové linky 203, 207 a 208 cez Palisády. Tieto linky jazdia po skrátenej trase po Hodžovo námestie. MHD v meste pre počasie mešká od 10 do 20 minút.

9:00 Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v utorok vo Vysokých a Západných Tatrách. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách prevláda mierna hrozba - druhý stupeň.

8:50 V Žilinskom kraji klesol počet obcí so snehovou kalamitou na sedem. Mimoriadnu situáciu odvolalo sedem obcí z okresu Námestovo – Rabčice, Novoť, Sihelné, Oravská Polhora, Oravské Veselé, Oravská Lesná a Mútne. Mimoriadna situácia trvá v Terchovej, Belej a Lutišiach v okrese Žilina a v Skalitom, Čiernom, Svrčinovci a Novej Bystrici v okrese Čadca.

8:05 Výstraha prvého stupňa pred snežením platí pre okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Napríklad v okrese Bratislava sa očakáva výskyt sneženia, pri ktorom môže podľa meteorológov spadnúť osem až 15 centimetrov nového snehu. Výstraha tu platí do 14.00 h. Na Orave platí výstraha do stredy 9. januára, miestami tu môže napadnúť do 25 centimetrov snehu.

mapka2_7f000001-4faa-7b8f.jpg

8:00 SHMÚ varuje aj pred výskytom poľadovice, najmä v okresoch Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Výstraha v týchto lokalitách platí do stredy do 15.00 h. Takmer na celom území Slovenska, okrem pár okresov stredného a časti južného Slovenska, je v priebehu dňa vyhlásený prvý stupeň pred tvorbou snehových jazykov a závejov. "Ich tvorba predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," uvádzajú meteorológovia.

7:36 Na cestách v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo, Poprad, Kežmarok a Levoča sa miestami vytvárajú snehové jazyky. Vodiči by si mali dať pozor aj na nárazový vietor, najmä na obchvate Trstenej, v oblasti Suchej Hory a na horskom priechode Huty, dôsledkom čoho sa vytvárajú snehové jazyky. Informuje o tom Slovenská správa ciest

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok