Stratil súdnosť, koniec Smeru sa blíži. Opozícia reaguje na Fica

TA3 SITA
7.1.2019 18:15

Snaha Roberta Fica uchádzať sa o miesto sudcu na Ústavnom súde SR je podľa Veroniky Remišovej dôkazom toho, že predseda Smeru-SD stratil všetky zábrany a súdnosť. Zdôraznila, že ústavný súd je jednou z najdôležitejších inštitúcií v štáte a bolo by nešťastím pre Slovensko, keby sa stal predĺženou rukou politických strán.

Stratil súdnosť, koniec Smeru sa blíži. Opozícia reaguje na Fica
SITA/Branislav Bibel

„Kandidatúra Roberta Fica je odkazom pre Slovákov, že strana Smer-SD chce bez ohľadu na záujmy Slovenska ovládnuť aj tie inštitúcie štátu, ktoré majú byť podľa ústavy nezávislé,“ konštatovala Remišová. Uzavrela, že Slovensko potrebuje obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie, ale „odkladaním predsedov politických strán na Ústavný súd SR sa ďaleko nedostane“.

Strana Sloboda a Solidarita je presvedčená, že kandidatúra Roberta Fica na ústavného sudcu znamená blížiaci sa koniec strany Smer-SD, pretože "jej hlavní protagonisti opúšťajú túto potápajúcu sa loď". Podľa SaS je Fico absolútne nevhodný kandidát, keďže jeho politické konanie sa nedá oddeliť od právnych názorov. "Robert Fico si nectí demokraciu, ústavnosť, sú mu ľahostajné ľudské, občianske i politické práva občanov a na Ústavnom súde SR nemá čo hľadať," uviedla v stanovisku SaS.

Fico nie je ani podľa mimovládnej organizácie Via Iuris vhodným kandidátom na post ústavného sudcu. "Základnou a vo všetkých demokratických štátoch uznávanou podmienkou pre výkon funkcie sudcu ústavného súdu je nezávislosť a nestrannosť. Vzhľadom na najvyššie stranícke a politické funkcie, ktoré Robert Fico zastával a zastáva - bol dlhoročným premiérom a v súčasnosti je predsedom najväčšej vládnucej politickej strany - jednoznačne existujú pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti. Úlohou ústavného súdu je kontrolovať vládnu moc, napríklad môže zrušiť zákony a rozhodnutia iných súdov, rozhoduje o platnosti volieb či o obžalobe prezidenta. Ako ústavný sudca by Robert Fico mohol napríklad posudzovať ústavnosť zákonov, ktoré on sám presadil. Aj preto funkciu ústavného sudcu nemôže zastávať osoba, ktorá je dlhodobo premiérom alebo predsedom vládnucej politickej strany," tvrdí organizácia v reakcii na zverejnenie Ficovej kandidatúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok