Poznáme najlepší film roka. V Los Angeles odovzdali Zlaté glóbusy

TA3 TASR SITA
7.1.2019 06:48

Životopisný film Bohemian Rhapsody o frotnmanovi skupiny Queen Freddiem Mercurym sa postaral v Los Angeles na 76. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov o veľké prekvapenie, keď získal ceny v dvoch prestížnych kategóriách - najlepšia dráma a najlepší herec v dráme, ktorým sa stal Rami Malek.

Ďalší úspech mexického filmára

Snímka Bohemian Rhapsody mala silných konkurentov v podobe filmov Čierny panter, BlacKkKlansman, If Beale Street Could Talk a Zrodila sa hviezda. Rami Malek zasa ukázal chrbát hviezdam ako Bradley Cooper, Willem Dafoe, Lucas Hedges a John David Washington.

Čiernobiela dráma Roma mexického oscarového tvorcu Alfonsa Cuaróna odohrávajúca sa v Mexiku 70. rokov 20. storočia, získala cenu za najlepšiu réžiu. Cuarón zároveň uspel aj v kategórii cudzojazyčný film, naprázdno vyšiel len v scenáristickej kategórii. Ide o ďalší úspech mexického filmára po Guillermovi del Torovi, ktorý zvíťazil vlani s fantasy drámou Podoba vody. Cuarón si odniesol Zlatý glóbus už v roku 2014 za sci-fi Gravitácia.

The Wife a Regina Kingová

Cenu v ďalšej ostro sledovanej kategórii herečka v dráme získala tiež prekvapujúco už 71-ročná Glenn Closeová za úlohu v koprodukčnej snímke The Wife o žene, ktorá sa chce dostať z tieňa svojho manžela. Do jej zbierky tak pribudla už tretia soška majúca podobu zemegule omotanej kúskom filmového negatívu. V tejto kategórii bola favoritkou speváčka Lady Gaga, ktorá si však cenu odniesla za najlepšiu filmovú skladbu ako spoluautorka piesne Shallow z filmu Zrodila sa hviezda.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe v dráme sa stala Regina Kingová, ktorá dostala Zlatý glóbus takisto prvýkrát, a to za film If Beale Street Could Talk.

Najlepší herec či herečka

V žánri muzikál alebo komédia bodovala snímka Green Book režiséra Petra Farrellyho o černošskom džezovom pianistovi, ktorý si v USA 60. rokov 20. storočia najal taliansko-amerického belošského vyhadzovača ako vodiča. Pianistu hrá americký herec Mahershala Ali, ktorého ocenili za vedľajšiu mužskú úlohu.

Christian Bale sa stal najlepším hercom v hlavnej úlohe v muzikáli/komédii za stvárnenie bývalého amerického vicerprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Vice. Inšpiráciu, ako hrať túto úlohu, vraj získal "od satana", povedal v ďakovnej reči. Britka Olivia Colmanová je najlepšou herečkou v komédii/muzikáli. Svoj druhý Zlatý glóbus získala za tragikomédiu Favoritka, v ktorej hrá Anna Stuartovú - kráľovnú Anglicka, Škótska a Írska.

Cenu získal i Michael Douglas

V televíznych kategóriách vládla zoznamu kandidátov druhá sezóna antológie American Crime Story (2016) so štyrmi nomináciami. Deväť epizód venovaných vražde módneho návrhára Gianniho Versaceho napokon získalo dve trofeje v kategóriách Najlepší miniseriál alebo televízny film a Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme (Darren Criss).

Za najlepší dramatický seriál vyhlásili V službách KGB (2013 - 2018), ktorý sa skončil v máji po šiestich sezónach. Najlepším televíznym seriálom v žánroch komédia alebo muzikál je The Kominsky Method (2018), pričom druhú cenu preň získal Michael Douglas za herecký výkon v jednej z hlavných úloh. V obdobnej ženskej kategórii triumfovala Rachel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel) a trofeje za herecké výkony v dramatických seriáloch si vyslúžili Richard Madden (Bodyguard) a spolumoderátorka ceremoniálu Sandra Oh (Na muške).

Cena za celoživotné dielo

Jeff Bridges si na slávnosti prevzal cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo a obdobnú čestnú cenu za televíznu tvorbu dostala Carol Burnett, pričom ju po nej, ako prvej držiteľke, aj pomenovali. Galavečer 76. ročníka udeľovania cien Zlatý glóbus moderovali Sandra Oh a Andy Samberg.

Zlaté glóbusy udeľuje Hollywoodske združenie zahraničných novinárov v 25 filmových a televíznych kategóriách, rozdelených na podkategórie drámy a komédie alebo muzikálu. V uplynulých rokoch Zlaté glóbusy často naznačili, kto dostane ceny Americkej akadémie filmových umení a vied, teda prestížne Oscary. Tento rok sa o nich rozhodne 24. februára.

Prehľad víťaziek a víťazov:

FILMY

Najlepší film - dráma: Bohemian Rhapsody
Najlepší film - komédia alebo muzikál: Green Book
Najlepší mužský herecký výkon vo filme - dráme: Rami Malek - Bohemian Rhapsody
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - dráme: Glenn Close - Manželka
Najlepší mužský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Christian Bale - Vice
Najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli: Olivia Colman - Favoritka
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali - Green Book
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Regina King - If Beale Street Could Talk
Najlepšia filmová réžia: Alfonso Cuarón - Roma
Najlepší filmový scenár: Brian Hayes Currie, Peter Farrelly a Nick Vallelonga - Green Book
Najlepšia pôvodná hudba: Justin Hurwitz - Prvý človek
Najlepšia pôvodná pieseň: Shallow - Zrodila sa hviezda
Najlepší animovaný film: Spider-Man: Paralelné svety
Najlepší cudzojazyčný film: Roma

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál - dráma: V službách KGB
Najlepší televízny seriál - komédia alebo muzikál: The Kominsky Method
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme: Richard Madden - Bodyguard
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme: Sandra Oh - Na muške
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Michael Douglas - The Kominsky Method
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli: Rachel Brosnahan - The Marvelous Mrs. Maisel
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Darren Criss - American Crime Story: Versace
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Patricia Arquette - Útek z väzenia v Dannemore
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Ben Whishaw - Škandál po anglicky
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v seriáli, miniseriáli alebo televíznom filme: Patricia Clarkson - Ostré predmety
Najlepší miniseriál alebo televízny film: American Crime Story: Versace

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok