Bolton prezradil, za akých podmienok Američania opustia Sýriu

TA3 TASR
6.1.2019 15:49

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton povedal, že stiahnutie amerických vojenských jednotiek zo severovýchodnej časti Sýrie závisí od porážky zvyškov extrémistickej organizácie Islamský štát a od záruky bezpečnosti zo strany Turecka pre kurdských bojovníkov, ktorí sú spojencami USA.

Bolton tvrdí, že rozhodnutie o stiahnutí nie je časovo ohraničené. "Harmonogram sa odvíja od politických rozhodnutí, ktoré musia byť zrealizované," povedal. Tieto rozhodnutia zahŕňajú porážku zvyškov Islamského štátu v Sýrii a ochranu kurdských milícií, ktoré proti IS bojujú po boku Američanov, uviedla na svojom webovom portáli stanica al-Džazíra.

"Nemyslíme si, že by Turci mali podnikať vojenské operácie, ktoré nie sú koordinované a schválené Spojenými štátmi, aby tým nevystavili naše jednotky nebezpečenstvu a zároveň splnili požiadavku prezidenta o neohrození opozičných síl, ktoré nám pomáhajú," povedal Bolton. Boltonove slová po prvý raz verejne potvrdili, že proces sťahovania vojsk sa spomalil po kritike amerického prezidenta Donalda Trumpa z úst spojencov a po odstúpení ministra obrany Jamesa Mattisa.

Kurdské Jednotky ľudovej obrany podporované Spojenými štátmi vníma Turecko ako sesterskú "teroristickú" organizáciu zákonom zakázanej Strany kurdských pracujúcich, ktorá od roku 1984 vedie povstanie na tureckom území. Bolton navštívil Izrael s cieľom uistiť tohto spojenca USA ohľadom stiahnutia amerických vojakov zo Sýrie, ktoré ešte v decembri nariadil prezident Donald Trump. Izraelskí štátni predstavitelia vyjadrili podľa al-Džazíry obavu, že rýchle stiahnutie približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl umožní Iránu rozšíriť svoju prítomnosť a vplyv vo vojnou rozdelenej Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok