Kresťania slávia jeden z najstarších sviatkov, Zjavenie Pána

TA3 TASR
6.1.2019 07:59

Dnes je sviatok Zjavenia Pána, ľudovo nazývaný aj sviatok Troch kráľov. Je to jeden z najstarších kresťanských sviatkov. Pripomína mudrcov, ktorí zanechali všetko a nasledovali tajomnú hviezdu. Tá ich priviedla pred dieťa narodené v Betleheme.

Katolíci i veriaci ďalších kresťanských cirkví slávia 6. januára sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov. Je to zjavenie Ježiša Krista ako Mesiáša, Božieho syna a Spasiteľa.

Sviatok Troch kráľov patrí k najstarším kresťanským sviatkom. Počas slávnostných omší si veriaci pripomínajú deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom. Ústrednou témou tohto prikázaného sviatku je udalosť, keď traja mudrci z Východu, vedení svetlom hviezdy, prišli do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Stalo sa tradíciou, že na Troch kráľov počas svätých omší kňazi požehnávajú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian.

Sviatok Zjavenia Pána sa najprv slávil na Východe, v 4. storočí sa rozšíril aj na Západe, kde liturgia a čítania kládli dôraz predovšetkým na poklonu mudrcov z Východu. Títo učenci z Perzie boli v apokryfných spisoch a náboženských legendách zobrazovaní ako "traja králi" s menami Gašpar, Melichar a Baltazár, hoci evanjeliový záznam tohto príbehu nič nehovorí o ich počte, kráľovskej hodnosti ani menách. Vo viacerých kostoloch sa vo sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov konajú trojkráľové koncerty alebo Betlehemské hry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok