Famózna Vlhová opäť zažiarila v slalome, skončila za Shiffrinovou

TA3 TASR
5.1.2019 17:04

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila druhá aj v piatom klasickom slalome sezóny Svetového pohára. V sobotu v Záhrebe bola opäť nad jej sily Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorú v predchádzajúcom období súťažnej zimy zdolala zatiaľ raz v paralelnej verzii slalomu a raz v obrovskom slalome.

Famózna Vlhová opäť zažiarila v slalome, skončila za Shiffrinovou
SITA/AP

Tretie miesto vybojovala Holdenerová

Zdravotne oslabená Vlhová mala najlepší čas druhého kola, ale celkovo zaostala za svojou súperkou 1,25 s, tretia Švajčiarka Wendy Holdenerová 1,75 s. Fenomenálna zjazdárka z USA vyhrala siedmy klasický slalom v rade, celkovo v SP s poradovým číslom 37 a celkovo triumfovala v 52. pretekoch seriálu. Na "Medveďom vŕšku" strediska Sljeme vyrovnala 4-násobné víťazné konto Rakúšanky Marlies Schildovej.

Dvadsaťtriročná slovenská vrstovníčka si opäť pevnejšie vybudovala pozíciu za Shiffrinovou v hodnotení disciplíny i v celkovom poradí SP. V Záhrebe to bolo jej dvadsiate pódiové umiestnenie v piatich plných ročníkoch seriálu, z toho ôsme v prebiehajúcej sezóne.

Chytila dobrý rytmus

"Trofej snehovej kráľovnej" pri hlavom meste Chorvátska je najvýznamnejšie slalomové podujatie ženského kalendára SP a začalo sa zostra. Holdenerová aj bez porovnávacích medzičasov išla dynamicky a v závere najdlhšieho slalomu prestížneho seriálu dokázala svoju jazdu ešte vystupňovať.

Obrovské odstupy nasledujúcich pretekárok potvrdili kvalitu ale nie výnimočnosť jej výkonu, lebo s päťkou vyrazila na trať Petra Vlhová a po dvoch výborných medzičasoch napokon s malou stratou 19 stotín pristála na druhej pozícii. Slovenka od začiatku chytila dobrý rytmus a bez väčšej chyby prešla prakticky celý svah. Len po kľúčovom prelome do záverečnej strminy jej v oblúku trochu stlačilo lyže a hoci hrozbu okamžite odvrátila, pár bránok prešla v širšej stope.

Vsadila na istotu a presnosť

Lenže nasledujúca jazda najlepšej zjazdárky sveta ukázala, že toto boli len vedľajšie parametre prvého kola, lebo Shiffrinová išla v úplne inej dimenzii ako jej súperky. "Nebila" sa so svahom, vsadila na svoju istotu a presnosť v oblúkoch, ktoré nasadzovala nemilosrdne rýchlo a hladko, vďaka čomu nabrala vyššiu rýchlosť v oboch plochých a priamych úsekoch. V miernej strmine sa zase nenechala medzi žrďami ani na centimeter zatvoriť a do záverečného previsu vošla suverénne a v ohromnom tempe. Jej náskok na dlhočíznej štreke odzrkadľoval rozdiel medzi plynulým štýlom Američanky a dravším silovým poňatím jej dvoch najbližších súperiek. Do druhej časti súťaže si zobrala náskok 1,34 s.

Pred druhým kolom na trati Vlhovej trénera Livia Magoniho bolo zrejmé, že prvé tri pretekárky môžu ohroziť len samy seba. Vzhľadom na odstupy a momentálne dispozície mala všetko vo vlastných rukách Shiffrinová a Holdenerová s Vlhovou mali bojovať o druhé miesto. Slalom je však veľmi vrtkavá disciplína a tak ostatné pretekárky za nimi mohli dúfať, že v prípade excelentnej jazdy by mohli z prípadných chýb favoritiek vyťažiť pódium.

Najprv zaútočili menej známe Rakúšanky a potom zo 14. pozície ich známa krajanka Bernadette Schildová bombasticky vyzerajúcim a predbežne najlepším časom kola. Lenže onedlho parametre výrazne posunula Nemka Christina Geigerová a z priebežného trónu ju odsunula až švédska rutinérka Frida Hansdotterová. Lenže 1,72 s v zelenom poli v podaní Petry Vlhovej znamenalo nielen fantastické vedenie, ale aj riadny tlak na zostávajúce dve súperky, z ktorých to opäť s prehľadom ustála dominátorka tejto zjazdárskej éry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok