Ako po snehu. Lunochod už jazdí po odvrátenej strane Mesiaca

TA3 TASR
4.1.2019 12:18

Čínske lunárne vozidlo nazvané Nefritový králik 2 už jazdí po mäkkom povrchu odvrátenej strany Mesiaca a zanecháva na ňom stopy. Vozidlo Nefritový králik 2 (čínsky Jü-tchu) zišlo z rampy čínskeho pristávacieho telesa Čchang-e 4 a pohlo sa po mäkkom, snehu podobnom mesačnom povrchu.

Ako po snehu. Lunochod už jazdí po odvrátenej strane Mesiaca
TASR

Malý krok pre sondu

Táto jazda sa začala 12 hodín po tom, čo na odvrátenej strane Mesiaca prvýkrát v dejinách skúmania vesmíru pristála nejaká sonda. Čínska vesmírna agentúra zverejnila na internete už aj fotografiu stôp, ktoré na povrchu Mesiaca zanecháva lunárne vozidlo vzďaľujúce sa od sondy Čchang-e 4, informovala v piatok agentúra AP. "Je to malý krok pre sondu, ale veľký krok pre čínsky národ," povedal pre štátnu čínsku televíziu CCTV Wu Wej-žen, hlavný konštruktér Čínskeho programu výskumu Mesiaca. "Tento veľký krok je rozhodujúci pre naše skúmanie vesmíru a jeho dobytie," dodal.

ooo_7f000001-40e3-c958.jpg

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečného systému a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre. Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné vidieť zo Zeme a ľudovo je nazývaná "temná strana" preto, že je pomerne neznáma, a nie preto, že na ňu nedopadá slnečné svetlo. Na "privrátenú stranu" Mesiaca, viditeľnú zo Zeme, poslali kozmické lode tri krajiny - USA, bývalý Sovietsky zväz a naposledy Čína. Avšak aktuálne pristátie na Mesiaci je úplne prvé na odvrátenej strane. Táto strana bola mnohokrát pozorovaná z obežnej dráhy Mesiaca, ale nikdy nie zblízka.

Ako chôdza po snehu

Najnovšia úspešná misia dokazuje, že Čína sa čoraz viac snaží vo vesmíre konkurovať a vyrovnať sa Spojeným štátom, Rusku aj Európe - a zo širšieho hľadiska sa zároveň snaží upevniť si postavenie ako regionálna a celosvetová veľmoc.
Lunárne vozidlo Nefritový králik 2 má šesť kolies, ktoré majú všetky pohon, takže vozidlo môže ďalej fungovať, aj keď sa mu jedno koleso pokazí.

Môže vyliezť hore 20-stupňovým kopcom alebo po prekážke vysokej do 20 centimetrov. Môže sa pohybovať maximálnou rýchlosťou 200 metrov za hodinu. "Povrch je mäkký a je podobný chôdzi po snehu," dodal pre televíziu CCTV konštruktér roveru Šen Čen-žung z Čínskej spoločnosti pre letectvo a vesmír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok