Neohrozený agent, legendárny zvodca. A alkoholik, tvrdia vedci

TA3 ČTK
5.1.2019 09:55

James Bond, agent s povolením zabíjať? Skôr agent s povolením popíjať, uvádzajú novozélandskí vedci v štúdii, podľa ktorej má 007 vážny problém s alkoholom. Ich práca vyšla v odbornom časopise Medical Journal of Australia, ktorý je striktne seriózny, ale do vianočného čísla rád zaraďuje aj odľahčené štúdie.

Neohrozený agent, legendárny zvodca. A alkoholik, tvrdia vedci
ČTK

Pripravený vypiť čokoľvek

Vedci si pozreli 24 bondoviek od Dr. No z roku 1962 po Spectre z roku 2015. Sústredili sa pritom najmä na to, aké množstvo alkoholu najslávnejší britský filmový agent pije a čo potom robí pod vplyvom alkoholu. Zistili, že Bond je pripravený vypiť čokoľvek, či už to bolo pretrepané alebo zamiešané. A pod vplyvom alkoholu sa navyše púšťa do veľmi nebezpečných aktivít.

"Zaznamenali sme častú konzumáciu alkoholu pred bitkou, šoférovaním rôznych vozidiel, vrátane naháňačiek, pred hraním s vysokými stávkami. Tiež ovládanie zložitých strojov alebo zariadení, kontakt s nebezpečnými zvieratami, extrémne športové výkony a pohlavný styk s vrahyňami, občas s nožmi a inými zbraňami v posteli," hovorí hlavný autor štúdie, profesor Nick Wilson z Univerzity v Otagu.

Zo mrtiacich zvierat, s ktorými Bond bojoval bezprostredne po konzumácii alkoholu, spomeňme hady, tarantule a dokonca aj varana komodského.

Závažná alkoholová závislosť

"Pri jednej príležitosti po tom, čo počas obeda pil alkohol, naháňal May Day po Eiffelovej veži, skočil na strechu vysokorýchlostného výťahu a bezohľadne šoféroval ukradnutý taxík po chodníkoch a uliciach Paríža, následne skočil asi desať metrov z mosta cez strechu do lode," uvádza štúdia.

Podľa článku v Medical Journal of Australia je pitie alkoholu stálou súčasťou všetkých bondoviek počas posledných šiestich desaťročí a v skúmaných 24 filmoch sa vyskytuje 109-krát. Bond pritom spĺňa šesť z jedenástich kritérií diagnostického a štatistického manuálu DSM-5 pre závažnú alkoholovú závislosť.

Množstvo, ktoré každého zabije

Napríklad vo filme Quantum of Solace do seba Bond obráti šesť koktejlov Vesper na báze ginu a vodky. "To sa rovná 24 jednotkám alkoholu, čo by znamenalo hladinu alkoholu v krvi na úrovni smrteľných hodnôt," zhodnotil profesor Wilson. "To však stále ešte bolo málo v porovnaní s inou bondovkou, kde James Bond počas jedného dňa vypil 50 jednotiek alkoholu, čo je množstvo, ktoré by prakticky kohokoľvek zabilo," dodal.

Sú tu však aj dobré správy. Bondove používanie alkoholu ako zbrane v priebehu času pokleslo. Už do seba nehádže drinky takou rýchlosťou a v bitkách nepoužíva rozbité fľaše. Od roku 2002 sa navyše neobjavuje s pohárom v jednej a s cigaretou v druhej ruke. Aj jeho zdravie sa zdá byť v poriadku. Nejaví známky kazenia zubov od neustáleho šampanského na raňajky a aj jeho pleť vyzerá sviežo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok