Nová povinnosť firiem: voľné miesta musia nahlásiť na úrade práce

TA3 TASR
3.1.2019 11:16

Zamestnávateľom na Slovensku od 1. januára tohto roka pribudla nová povinnosť. Povinne musia úradu práce nahlasovať voľné pracovné miesta. Upozorňuje na to Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nová povinnosť firiem: voľné miesta musia nahlásiť na úrade práce
TASR/Radovan Stoklasa

Nová povinnosť vyplýva firmám z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá od začiatku roka vstúpila do platnosti. Zamestnávatelia musia nahlásiť charakteristiku voľného pracovného miesta, a v ktorom územnom obvode sa nachádza.

"To sa nevzťahuje na voľné pracovné miesto, o ktorom zamestnávateľ poskytuje údaje do informačného systému verejnej správy prevádzkovanom na ústrednom portáli verejnej správy podľa osobitného predpisu," upozornilo ústredie práce s tým, že sa to netýka napríklad zamestnávateľa, ktorý sa riadi zákonom o štátnej službe.

Zamestnávateľ môže voľné miesto oznámiť prostredníctvom webovej stránky www.istp.sk alebo úradu práce osobne, telefonicky, faxom, alebo elektronicky cez webovú stránku www.upsvr.gov.sk, a to vyplnením príslušného tlačiva. Taktiež pri nahlasovaní môžu firmy využiť zamestnancov úradov práce, teda agentov pre pracovné miesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok