Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai mení kľúče od auta za snímače odtlačkov prstov

Hyundai mení kľúče od auta za snímače odtlačkov prstov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hyundai sa chce stať prvým výrobcom automobilov na svete, ktorého vozidlá sa budú dať otvoriť bez akéhokoľvek kľúča alebo pripojeného smartfónu. Nový model SUV Santa Fe pre rok 2019 tak už bude používať snímače odtlačkov prstov, ktoré sú zabudované v kľučkách od dverí a aj do samotného štartéra.

Dotykom prsta na integrovaný snímač odtlačkov v kľučke alebo v štartéri sa vozidlo prepne do osobného profilu používateľa a podľa jeho preferencií automaticky nastaví sedadlá, bočné zrkadlá či možnosti konektivity. V budúcnosti pribudnú možnosti automatického nastavenia teploty, pozície volantu a iných osobných úprav, presne podľa načítaného profilu používateľa.

Nový model SUV Hyundai Santa Fe pre rok 2019 bude používať snímače odtlačkov prstov, ktoré sú zabudované v kľučkách od dverí a v štartéri.

Systém snímania odtlačkov prstov využíva kapacitné snímače a môže sa pochváliť nízkou chybovosťou so šancou 1 z 50 000, že nesprávne načíta odtlačok prsta. Technológia pritom bude v priebehu času postupne zlepšovať svoju presnosť čítania odtlačkov prstov, čím sa bude zdokonaľovať model odtlačkov prstov pri každom použití.

Technológia bude v priebehu času postupne zlepšovať svoju presnosť snímania odtlačkov prstov.

To, že sa automobilka Hyundai rozhodla pre takýto odvážny krok naznačuje, že technológia snímania odtlačkov prstov výrazne pokročila, aby mohla nahradiť aj kľúče od auta. Spoločnosť Hyundai sa nevyjadrila, či popri snímačov odtlačkov prstov bude mať používateľ k dispozícii aj iné záložné spôsoby otvorenia a naštartovania modelu vozidla Santa Fe 2019. No zrejme sa ešte stále zostane aj pri klasickom kľúči alebo pri smartfóne. Veď inak by nastal problém, ak by ste svoje auto chceli požičať niekomu druhému.

Dotykom prsta na integrovaný snímač odtlačkov sa vozidlo prepne do osobného profilu používateľa.