Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ostrovný rezort na Maldivách je celý poháňaný solárnou energiou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Architektonická firma Yuji Yamazaki Architecture (YYA) navrhla súkromný ostrovný rezort Kudadoo, ktorý bol nedávno otvorený na atole Lhaviani v Maldivách. Exkluzívna dovolenková destinácia sa vyznačuje integráciou solárnych panelov do celkového dizajnu ostrova, čím chcela spoločnosť YYA predstaviť čo všetko sa dá vytvoriť pre cestovný ruch s využitím trvalo udržateľných zdrojov.

Solárne panely na Maldivách bývajú tradične diskrétne ukryté, no fotovoltaická strecha v súkromnom ostrovnom rezorte Kudadoo je na prvý pohľad rozhodne viditeľná a podľa architektov z YYA sa stáva ikonou tohto miesta. Budova odhaľuje geometriu, ktorá nielen maximalizuje výrobu elektrickej energie vďaka svojim uhlom, ale aj minimalizuje spotrebu elektrickej energie tým, že umožňuje slnečnému žiareniu prejsť medzerami medzi panelmi, čím sa teda minimalizuje používanie umelého svetla počas dňa.

Súkromný ostrovný rezort Kudadoo Maldivy.

Solárny systém s výkonom 320 kWp pritom vytvára dostatok elektrickej energie na zásobovanie celého súkromného ostrovného rezortu o rozlohe 3 hektárov a to bez nutnosti dodania ďalšej energie, napríklad cez naftové generátory. Okrem toho by sa počiatočné náklady na inštaláciu kompletnej solárnej sústavy mali zaplatiť už za päť rokov.

Súkromný ostrovný rezort Kudadoo Maldivy.

Architektúra tohto ostrova zahŕňa aj funkcie pasívneho domu, ako je prirodzené svetlo počas dňa a veľa prirodzeného prúdenia vzduchu, zatiaľ čo viac ako 50 percent súkromných rezidencií je navrhnutých tak, aby poskytli tieň minimálne na päť hodín. K dispozícii sú rezidencie s jednou a dvomi spálňami. Súčasťou rezortu je aj veľký bazén, vonkajšia terasa, reštaurácia, bar a vináreň.

Ako už isto tušíte, ubytovanie na súkromnom ostrovnom rezorte Kudadoo nebude vôbec lacnou záležitosťou. Ceny za jednu noc pre dvoch ľudí v rezidencii s jednou spálňou začínajú od 2 962 EUR bez daní a poplatkov.

Súkromný ostrovný rezort Kudadoo Maldivy.