Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

4G LTE mobilná dátová sieť je tu s nami už 5 rokov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Verili by ste, že od štartu 4G siete na Slovensku prešlo už 5 rokov? Táto technológia si za tú dobu prešla viacerými míľnikmi, až kým sa dostala do dnešnej podoby rýchleho mobilného internetu s pomerne veľkým pokrytím. Aj preto je na mieste si ju po technologickej stránke pripomenúť a pozrieť sa na to kam bude smerovať. No a v tomto smere sme využili pomoc jedného z mobilných operátorov, ktorý stál práve pri zrode 4G siete.

Písal sa rok 2013, keď Slovak Telekom sprístupnil svoju 4G sieť rovno v piatich slovenských mestách. Do konca roka stúplo toto číslo na 31 miest a celkové pokrytie populácie na Slovensku sa blížilo k hranici 24 percent. Vďaka rozšíreniu siete BTS staníc s anténami sa pritom podarilo toto pokrytie výrazne navýšiť.

„Dnes sme sa posunuli na viac ako 93 - 94 percent pre vonkajšie pokrytie populácie a na viac ako 70 až 75 percent pokrytia populácie v interiéroch. Nezamerali sme sa len na 800 MHz frekvenciu, pridali sme pre 4G aj 1 800 MHz a 2,6 GHz hladiny,“ hovorí pán Branimír Marić, Telekom.

Pri pokrývaní 4G sieťou sa Telekom sústredil aj na rôzne turistické oblasti po celom Slovensku, ktorých zoznam sa z roka na rok rozširuje. Aj preto sa môžu ľudia priamo z týchto miest podeliť v reálnom čase o fotky, videá či dokonca používať videohovory.

„Chceme, aby investície nesmerovali do akoby umelého zvyšovania pokrytia populácie, ale radšej pokrývame miesta, kde sa ľudia združujú a kde takéto služby potrebujú.“

S rozšírením o vyššie frekvenčné pásma sa v 4G sieti podarilo dosiahnuť oveľa vyššie prenosové rýchlosti. Tie sa postupne dostali až na takú hodnotu, ktorú by si v mobilnom dátovom svete pred piatimi rokmi málokto dokázal čoby len predstaviť.

„Zo začiatku to bolo asi 73 megabitov za sekundu pre sťahovanie a 23 pre nahrávanie. Dnes máme v bratislavskej Petržalke pre viacerých používateľov viac ako 900 megabitov za sekundu rýchlosť sťahovania a vo všeobecnosti 700 megabitov pre nahrávanie.“

Sú to rýchlosti, ktoré sa delia medzi viacerých používateľov prístupového BTS bodu, no podľa meraní v teréne, ktoré vykonala aj nezávislá agentúra P3 Communication, sa rýchlosť prenosu medzi jedným používateľom a BTS stanicou stále vyšplhá dostatočne vysoko. No a s príchodom 5G siete tieto rýchlosti ešte výraznejšie narastú.

„Dnes sme pravdepodobne medzi 15timi až 30timi či 40timi megabitmi za sekundu, ktoré môže jeden používateľ dosiahnuť. S investíciami do rádiovej a anténnej technológie prinesie 5G nárast rýchlosti. Môžeme hovoriť až o rýchlostiach 100 alebo až 200 megabitov za sekundu pri jednom používateľovi.“

Hoci sa 5G sieť skloňuje čoraz viac, služby 4G sietí úplne nezaniknú a budú sa naďalej rozvíjať. Je to dôležité aj z jedného praktického technického dôvodu.

„4G bude základnou technológiou pre budúcu 5G sieť. Čiže 5G nenahradí 4G, to zostane stále ako základná vrstva. Aj preto budeme stále zabezpečovať 4G pokrytie aj jeho ďalšie rozširovanie.“

So 4G sme pred časom získali aj možnosť využívania ďalšej modernej technológie VoLTE, alebo Voice over LTE, čiže hlasové volania v dátovej podobe prenášané cez LTE sieť. V porovnaní s klasickou hlasovou službou prináša používateľom nesporné výhody.

„Je to najmä čas spojenia hovoru. Je veľmi krátky, prakticky stlačíte tlačidlo a už na druhej strane zvoní. Okrem toho je to aj kvalita hlasu pri hovore. Čiže reálne sa vylepšila kvalita zvuku, ktorú počujete, aj vďaka pridaniu ešte pokročilejších hlasových kodekov,“ upresňuje pán Branimír Marić, Telekom.

S postupným nárastom smartfónov s podporou technológie VoLTE si tak rýchle spojenie a čisté hlasové hovory bude môcť užiť čoraz viac používateľov. Aj vďaka telekomunikačným operátorom, akým je i Telekom, mohla teda 4G sieť na Slovensku, za pomerne krátky čas, prekonať veľký technologický posun. Určite bude zaujímavé sledovať, kam sa v tomto smere posunie v nasledujúcich rokoch, a to aj v súvislosti s príchodom ďalšej generácie mobilnej dátovej siete, s ktorou bude úzko spolupracovať.