Počas vojny zachránil stovky detí. Zomrel francúzsky odbojár Loinger

TA3 TASR
30.12.2018 19:01

Vo veku 108 rokov zomrel francúzsky odbojár Georges Loinger, ktorý počas nacistickej okupácie Francúzska zachránil životy stoviek židovských detí. Oznámila to cez víkend agentúra AFP s odvolaním sa na stránku francúzskej Nadácie pamiatky holokaustu.

Počas vojny zachránil stovky detí. Zomrel francúzsky odbojár Loinger
SITA/AP (ilu)

Zajatec v Bavorsku

Loinger sa narodil 29. augusta 1910 v Štrasburgu do rodiny ortodoxných Židov. V roku 1940 sa dostal ako vojnový zajatec do Bavorska, kde mu doručili list od jeho  manželky, ktorá v neobsadenej časti Francúzska spravovala domov so 125 židovskými deťmi; ich rodičia boli v roku 1938 zatknutí v hitlerovskom Nemecku. Loingerovi sa podarilo utiecť späť do Francúzska a dostať sa až k manželke do obce La Bourboule ležiacej v departemente Puy-de-Dômey.

Zo strachu pred zatýkaním manželia potom poslali deti do zariadení dobročinnej organizácie OSE (Oeuvre de Secours aux Enfants) alebo do iných rodín.

Pomáhal aj po vojne

Predpokladá sa, že Loinger, inak talentovaný športovec a bratranec slávneho míma a člena odboja Marcela Marceaua, zachránil najmenej 350 židovských detí. Rôznymi spôsobmi ich v malých skupinách prepašoval do Švajčiarska cez slabo chránené hranice s Francúzskom. Napríklad ich obliekol ako smútiacich a odviezol na cintorín, ktorého múr stál tesne pri francúzskej strane hranice. Deti potom múr pomocou rebríka preliezli.

V rokoch 1942-44 bol Loinger členom odbojovej organizácie Garel. Po vojne pomáhal ľuďom, ktorí prežili holokaust, pri ceste do Palestíny. Bol predsedom Združenia Židovského odporu Francúzska a veliteľom Čestnej légie. V roku 2013 ho vo veku 102 rokov prijal vtedajší izraelský prezident Šimon Peres. O svojom živote napísal Loingre niekoľko kníh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok