Breivik: Pred útokmi som sa odľudšťoval

TA3
20.4.2012 07:55

Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik dnes uviedol, že na svoje vlaňajšie útoky sa duševne pripravoval niekoľko rokov. Aby ich zvládol, citovo sa úplne uzavrel.

Breivik: Pred útokmi som sa odľudšťoval
SITA

"Mnohí povedali, že človek nemôže byť schopný urobiť také veci, že musíte byť monštrum a nemať žiadnu empatiu. Môžete sa však na to pripraviť a vycvičiť," uviedol Breivik na súdnom procese v Osle v reakcii na otázky obhajkyne.

Breivik tvrdí, že do roku 2006 bol pomerne normálnym človekom, potom však začal s procesom "zbavenia sa citov", ktorý trval niekoľko rokov. Aj svoje "technické" vyjadrovanie počas výsluchov označil Breivik za nástroj. "Nemôžete nikoho zabiť, keď na to nie ste duševne pripravení," povedal. Podľa vlastných slov však nie je žiaden narcista, ktorý má rád najmä sám seba. "Cítim veľkú lásku k tejto krajine. Nie je to normálne, ale taký som," vyhlásil. 

Počas dnešného piateho dňa procesu by mali Breivika vypočúvať v súvislosti s masakrom na ostrove Utöya, kde chladnokrvne zastrelil 69 účastníkov letného tábora mladých sociálnych demokratov. Prokuratúra i obhajoba upozornili, že výpoveď bude pravdepodobne veľmi nepríjemná, najmä pre ľudí, ktorí útok prežili, a pre pozostalých. Sudkyňa pripomenula, že zo súdnej siene môžu kedykoľvek odísť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok