Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG vo svojich OLED televízoroch vylepšuje obrazovú technológiu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rýchla otázka - Čo najviac upúta vašu pozornosť, keď vkročíte do obývačky? Áno, rozhodne zapnutá televízia. Dnes je to centrum zábavy vo väčšine domácností. Aj preto sa kladie dôraz nielen na veľkosť obrazovky, ale aj na kvalitu zobrazovania.

Rozhodne platí, že v tejto oblasti hrajú prvé husle OLED panely, ktoré si oproti LED panelom prinášajú mnoho výhod. Juhokórejský výrobca LG pritom vo svojich najnovších OLED televízoroch túto technológiu ešte o niečo vylepšil a navyše ich vybavil aj ďalšími zaujímavými schopnosťami.

Hoci sa výrobcovia LED televízorov snažia vylepšovať obraz rôznymi inovatívnymi technológiami, stále ide len o dodatočné podsvietenie obrazovky, ktoré z časti likviduje skutočnú čiernu farbu. Na rozdiel od toho, OLED technológia je založená na tom, že každý jeden pixel, čiže obrazový bod, je samostatným zdrojom svetla a nepotrebuje ďalšie podsvietenie. V prípade 4K televízorov je to až 8,4 milióna samostatne podsvietených zón.

„Čierna farba je naozaj čierna farba. Farby sú krásne živé a hlavne sú verné. My okrem toho, že používame OLED technológiu, používame aj 10-bitové panely, ktoré dokážu znázorniť viac ako miliardu farieb,“ vysvetľuje pán Emil Gabriš, Product Specialist, LG Electronics Slovakia.

OLED televízory z dielne LG sa navyše vyznačujú tým, že jeden pixel sa skladá z až štyroch subpixlov. Tie vytvárajú škálu nazvanú ako RGBW, čiže miešajú klasickú červenú, zelenú a modrú farbu, ktoré dopĺňa subpixel s bielou farbou.

„Pridali sme ho tam z toho dôvodu, že pokiaľ máte napríklad obraz, kde je čistý sneh alebo je tam biela scéna, aby sa nestávalo, že sneh budete mať zafarbený do žlta.“

OLED televízory LG sa navyše môžu pochváliť vysokou životnosťou obrazových bodov, ktorá sa udáva minimálne na 30 000 hodín. Inak povedané, ak by používateľ sledoval obsah na televízore štyri hodiny denne, bolo by to približne 12 rokov. Je to možné aj vďaka tomu, že televízor sa pravidelne stará o údržbu, a to sám.

„Po ôsmich hodinách kumulatívne, keď ten televízor ide alebo je v prevádzke, tak si na osem minút, keď vypnete ten televízor, čistí všetky body alebo opravuje si tie body tak, že púšťa do nich nízke napätie. Po 2 000 hodinách vás vyzve televízor: mám pripravené veľké čistenie týchto bodov, bude to trvať cca. hodinu.“

Mozgom každého moderného televízoru je iste procesor. V prípade aktuálnych sérií OLED televízorov B8, C8, E8, G8 a W8 použili vývojári z LG nový mozog s označením Alpha 9. Ten prispieva k rýchlemu spracovaniu obrazových inštrukcií a inteligentných funkcií. No a vďaka algoritmom dokáže dokonca upraviť obraz v horšej kvalite.

„Pokiaľ máte horší vstupný signál, ktorý sledujete, tak tento procesor vám dokáže v štyroch krokoch vylepšiť tie nedokonalosti toho obrazu, aby ste na konci mali čo najlepší obraz. Vylepšuje hĺbku obrazu, vylepšuje kontrast, vylepšuje kvalitu farieb a samozrejme chceme, aby tie farby boli reálne, aby neboli za rozsah alebo pod rozsah.“

Procesor Alpha 9 podporuje až štyri obrazové technológie HDR. Okrem vlastnej, s označením HDR10 Pro, sem patrí Dolby Vision, Advance HDR by Technicolor a HLG, čiže High Long Gamma. Výkon procesora navyše prispieva k bezproblémovému vykresľovaniu aj poriadne rýchlych scén alebo pohybov.

„Má to veľký význam určite pri športe a napríklad ak ste vášnivý hráč niektorých hracích konzol, kde máte rýchle pohyby, tak tento procesor vám to dokáže všetko spracovať a máte krásny obraz bez nejakých rušivých elementov, ako je sekanie.“

Pohodlné ovládanie televízora podčiarkuje aj šikovný diaľkový ovládač Magic Motion, ktorý funguje na podobnom princípe ako počítačová myš. Stačí ho namieriť na obrazovku a s kurzorom sa nastaviť na danú položku a potvrdiť. Za povšimnutie stojí aj operačný systém televízora s názvom webOS. Jeho už štvrtá generácia si prináša funkcie umelej inteligencie ThinQ. Tú môže používateľ využiť aj prostredníctvom ovládača Magic Motion.

„Nadiktujem do Magic Motion napríklad že prepni sa na Playstation alebo pridaj hlasitosť, uber hlasitosť, a tak ďalej a tak ďalej. Takže bude to interaktívna komunikácia medzi televízorom a vami,“ dopĺňa pán Emil Gabriš, Product Specialist, LG Electronics Slovakia.

Najnovšie série OLED televízorov LG tak opäť posunuli pomyselnú technologickú hranicu zobrazovania o kúsok vyššie. No juhokórejský výrobca nezanevrel ani na technológiu LED panelov. A tak sa aj do tejto oblasti snaží vniesť svieži vánok. Čím sa mu to podarilo, si však povieme nabudúce.