Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovensko medzi najrýchlejšie rastúcimi vývozcami hračiek v Európe

Slovensko medzi najrýchlejšie rastúcimi vývozcami hračiek v Európe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Susedná Česká republika si na európskom trhu vydobyla pozíciu hračkárskej superveľmoci. Vyváža predovšetkým plastové stavebnice, ale aj bábiky, miniatúrne modely alebo rôzne hračkárske súpravy. Slovensko obsadilo vo vývoze 12. miesto, označenie „Made in Slovakia“ nájdete predovšetkým na elektrických vláčikoch. Vyplýva to z predvianočnej analýzy UniCredit Bank pripravenej z európskych štatistík výdavkov domácností a vývozu.

Vianoce sa nezadržateľne blížia. Ich kúzlo, najmä v rodinách s deťmi, pomáhajú dotvárať aj hračky. Tie pritom nie sú len darčekom, ktorý dokáže vyčarovať úsmev na nejednej detskej tvári, ale i výrobným a vývozným artiklom. Najväčším exportérom hračiek v EÚ je v súčasnosti jednoznačne Česká republika, ktorá s ich vývozmi v hodnote cez 2,0 mld. EUR ročne predstihla aj Nemecko. Medzi európskymi vývozcami hračiek sa však úplne nestratí ani Slovensko, ktoré je s vývozmi v hodnote viac ako 170 mil. EUR ročne dvanástym najväčším exportérom hračiek v EÚ.

Elektrické vláčiky „Made in Slovakia“

 

Predovšetkým fanúšikovia elektrických vláčikov a stavebníc nájdu po celej Európe v hračkárstvach svoju obľúbenú hračku so známkou Made in Slovakia. Podobne ako vo väčšine krajín EÚ majú síce najväčšie zastúpenie na vývoze hračiek zo Slovenska plastové stavebnice (17 %), najsilnejšiu pozíciu na parciálnom trhu má však Slovensko pri elektrických vláčikoch, ktoré tvoria 16 % slovenských vývozov hračiek. Slovensko je ich štvrtým najväčším európskym exportérom (po Nemecku, Maďarsku a Česku), v prepočte na obyvateľa vyváža Slovensko dokonca najviac elektrických vláčikov spomedzi všetkých krajín EÚ (5,2 EUR na obyvateľa pred druhým Maďarsko s 4,4 EUR na obyvateľa).

Relatívne silnú pozíciu má Slovensko aj na európskom vývoze hračiek a modelov s motorčekom iných ako vláčiky (druhý najväčší exportér v prepočte na obyvateľa), drevených skladačiek (tretí najväčší exportér v prepočte na obyvateľa) či plastových stavebníc (štvrtý najväčší exportér v prepočte na obyvateľa).

Česká republika je vďaka plastovým stavebniciam hračkárskou superveľmocou

 

Hračky sú jedným z najobľúbenejších vianočných darčekov v českých domácnostiach, predovšetkým v rodinách s menšími deťmi. Českí výrobcovia však nedodávajú len pod domáce vianočné stromčeky, vďaka vývozu stavebníc, bábik alebo miniatúrnych modelov sú európskou hračkárskou veľmocou.

Za túto pozíciu vďačia Česi najmä postupnému presunu výroby stavebníc Lego do Čiech. Práve stavebnice z plastu totiž tvoria viac ako dve tretiny českých vývozov hračiek. Nie je to však len Lego efekt. „Aj po očistení o tento efekt by Česká republika stále patrila medzi významných európskych exportérov hračiek. Ak by jej vývozy plastových stavebníc v prepočte na obyvateľa dosahovali „len“ úroveň priemeru EÚ, stále by si tesne udržala pozíciu druhého najväčšieho európskeho exportéra hračiek v prepočte na obyvateľa - 68 EUR na obyvateľa,“ komentuje Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Silnú pozíciu majú českí „hračkári“ totiž aj vo vývozoch hračiek tvoriacich súpravy a zbierky, bábik či miniatúrnych modeloch. Spoločnosť Lego ťahá nahor vývozy hračiek aj v ďalšej stredoeurópskej krajine, v Maďarsku, kde má postavený svoj jediný závod na výrobu stavebníc Duplo.

Najrýchlejšie rastúce vývozy hračiek v Európe

 

Česká republika spolu so Slovenskom sú v období po rozšírení EÚ v roku 2004 najrýchlejšie rastúcimi exportérmi hračiek v Európe. Hodnota exportov hračiek sa v oboch krajinách v porovnaní s rokom 2005 zvýšila viac ako 10-násobne. „Pozíciu európskeho lídra si Česká republika vydobyla v roku 2012, keď na tróne vystriedala Nemecko. Okrem Slovenska a Českej republiky zaznamenali v spomínanom období výrazný nárast exportov aj Estónsko, Grécko a Poľsko,“ dodáva Koršňák. Silnejúci a globalizujúci sa trh s hračkami v Európe potvrdzuje i fakt, že všetky krajiny EÚ v súčasnosti vyvážajú viac hračiek ako v roku 2005, najmenší prírastok, menej ako 5 %, pritom vykázalo Taliansko. V priemere sa vývozy hračiek oproti roku 2005 v krajinách EÚ zvýšili o 150 %.

Len niečo viac ako polovičný prírastok pritom v rovnakom období zaznamenali dovozy hračiek do krajín EÚ (85 %). Deficitná bilancia sa tak síce zmiernila, krajiny EÚ však naďalej ostávajú čistými dovozcami hračiek. Takmer polovica dovozov hračiek v krajinách EÚ pochádza z mimoeurópskych krajín, ostatok tvoria vzájomné dovozy medzi krajinami EÚ. Podiel dovozov z krajín mimo EÚ pritom v posledných rokoch pozvoľna klesá, naopak vzájomný obchod s hračkami vo vnútri EÚ medzi jej členskými krajinami sa zintenzívňuje. Aj napriek tomu až 40 % dovozených hračiek do krajín EÚ má stále pôvod v Číne.

Podiel Číny na dovoze hračiek do Česka a na Slovensko klesá

 

V porovnaní s rokom 2005 sa zastúpenie Číny znížilo o takmer 10 pb. Zastúpenie Číny na dovozoch hračiek na Slovensko a do Česka je v rámci Európy vysoko podpriemerné. V realite je však na oboch trhoch pravdepodobne predsa len o niečo viac čínskych hračiek, ako by naznačovali čísla zahraničného obchodu. Časť čínskych hračiek sa totiž na miestne trhy môže dostávať v podobe reexportov z ostatných krajín EÚ.

Prekvapivo šporovlivé Nemecko

 

Len štyri krajiny EÚ viac hračiek vyvážajú ako dovážajú. Po boku troch stredoeurópskych krajín (ČR, Slovenska a Maďarska) je to ešte Malta. Vyššie výdavky na hračky pritom stále vykazujú najmä domácnosti v bohatších západoeurópskych krajinách, a to aj po očistení o rozdielnu cenovú hladinu.

„Výnimku tu tvorí len Portugalsko, ktoré vykazuje absolútne najnižšie výdavky na hračky spomedzi všetkých krajín EÚ, len na úrovni 9 % priemeru EÚ,“ vysvetľuje Koršňák. V absolútnom vyjadrení na hračky, hry a hobby najviac minú domácnosti v Dánsku a v krajinách na Britských ostrovoch – v Írsku a Veľkej Británii. Prekvapivo šporovlivé v tejto oblasti sú nemecké a talianske domácnosti, kde absolútne výdavky na hračky u priemernej domácnosti zaostávajú za priemerom EÚ približne o 5-10 %.

Výdavky na hračky vo väčšine krajín strednej a východnej Európy (SVE) výraznejšie zaostávajú za priemerom EÚ. Najmenej minú na hračky domácnosti v Chorvátsku, Bulharsku a Rumunsku (15 – 25 % priemeru EÚ). Slovenské domácnosti dávajú na hračky v absolútnom vyjadrení po očistení o rozličné ceny len 29 % priemeru EÚ. České domácnosti sú v tomto smere predsa len o niečo štedrejšie a spolu s Estónskom sú lídrom regiónu SVE, stále však minú na hračky o 11 % menej ako priemer EÚ.

„Tiež v prípade výdavkov na vianočné darčeky môžu naši klienti výrazne ušetriť. S vernostným programom U-šetrite môžu klienti s U kontom alebo U kontom BUSINESS získať zľavy vo svojich obľúbených obchodoch a nakupovať tak výhodne nielen na Vianoce, ale po celý rok. A to bez zľavových kupónov alebo kartičiek,“ dodáva Ďuďáková. Aktuálne ponuky v okolí nájdu klienti UniCredit Bank priamo v mobilnej aplikácii alebo na webových stránkach https://www.u-setrite.sk. U obchodníka nemusia žiadať o zľavu, stačí jednoducho zaplatiť platobnou kartou od UniCredit Bank a daná suma bude automaticky pripísaná späť na ich účet.

Údaje použité v analýze zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

(Zdroj: Tlačová správa UniCredit Bank)