Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zážitky na maximum vám sprostredkuje prvý 8K televízor od Samsungu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský Samsung má v tomto roku na konte viacero inovácií, ktoré sa už dostali medzi ľudí. Tak napríklad, prvý smartfón, ktorý má na zadnej strane až 4 kamery alebo reálny televízor s technológiou QLED, ktorý sa okrem prvkov umelej inteligencie môže pochváliť najmä vysokým rozlíšením až 8K.

Modelový rad QLED televízorov Q900 R prináša do obývačiek rozlíšenie 8K, čiže plochu s až 33 miliónmi obrazových bodov. Tie sa postarajú o ostré a detailné zobrazenie. No keďže je reálneho 8K obsahu zatiaľ málo, výrobca vybavil televízor technológiou, ktorá dokáže obsah v nižšom rozlíšení doslova vytiahnuť až na 8K. Zaujímavé je však najmä to, že pritom používa umelú inteligenciu, ktorá čerpá vedomosti z databázy záberov práve v rozlíšení 8K.

„Ten televízor vlastne analyzuje to, obraz, ktorý tam ide v nižšom rozlíšení, porovná ho s tým vyšším rozlíšením, ktoré má v tej databáze a vlastne spraví rekonštrukciu toho obrazu z nižšieho rozlíšenia do toho vlastne 8K-čkového. Bez toho, že nezáleží z akého zdroju signál dôjde, či už je to vlastne cez nejakú streamovaciu službu, či už je to cez USB-čko alebo HDMI-čko,“ vysvetľuje pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics Czech and Slovak.

Televízor k tomu využíva takzvané strojové učenie, pričom svoje poznatky pravidelne aktualizuje s informáciami na vzdialenom cloudovom systéme s algoritmami a filtrami pre úpravu obrazu.

„Aktuálne teraz robí a prepočítava pomocou 257 filtrov a rôznych algoritmov. Čo je dôležité, tá databáza tých algoritmov a tých filtrov sa neustále zvyšuje, lebo vlastne on permanentne sa v podstate učí na základe toho obsahu.“

Vďaka rýchlemu procesoru je tak možné robiť prepočty a analýzy budúceho snímku, ktorý sa vylepšuje do rozlíšenia 8K, čo okrem vyššej kvality prispieva aj k plynulosti obrazu, napríklad pri športových podujatiach alebo v akčných scénach. Výrobca aj v prípade tohto 8K televízora siahol po osvedčenej technológii QLED, ktorá využíva zadné podsvietenie panela, takzvané Direct podsvietenie.

„To znamená, že za samotným tým panelom sa nachádza omnoho viacej LED diód, ktoré sa vypínajú a zapínajú vo väčšom počte sektorov a dokážu vlastne vykresliť krajšie podanie čiernej.“

Rozdelenie na niekoľko stoviek LED diód pod obrazovým panelom prispieva aj k vyššiemu jasu samotného panelu.

„Dosahujeme u 8K-čkového televízoru svietivosť až 4 000 nitov. Napomáha k tomu taktiež špeciálna vlastne vrstva, ktorá zachytáva odlesky a ten televízor vykresľuje plnohodnotne sto percent objem farieb za hocijakých vlastne svetelných podmienok a hocijakého v podstate nastavenia jasu.“

Televízor zapadne do obývačiek aj po stránke dizajnovej. Postarajú sa o to tenké rámy, prepojenie jediným, akoby neviditeľným káblom, či špeciálny držiak na stenu, vďaka ktorému vyzerá televízor ako zavesený obraz. Dokonca môže splynúť so stenou, v takzvanom Ambient režime, ktorý na obrazovku prenáša vizuál steny za televízorom.

„Pomocou aplikácie SmartThings a mobilného zariadenia si viem vlastne tú stenu odfotiť, prehrať do tej telky a ten televízor mi zobrazí vlastne tú stenu a ten televízor splynie s tým pozadím, s tou stenou, ktorá sa nachádza za ním,“ dodáva Miroslav Záhorec, Samsung Electronics Czech and Slovak.

Systém SmartThings môže môže poslúžiť pre prepojenie s ďalšími inteligentnými zariadeniami v domácnosti, v rámci ekosystému internetu vecí. Televízor tak dokáže používateľa informovať napríklad o tom, že doprala práčka alebo doumývala umývačka riadu.

No a spomenúť možno aj to, že zážitok zo sledovania dokážu podporiť i kompatibilné soundbary, v podobe modelov HW-N950 či HW-N850. Tie pritom dostali od vývojárov do vienka technológiu Dolby Atmos.

Okrem nových 8K televízorov sa však juhokórejskí vývojári ešte pred nedávnom pochválili aj dvojicou inovatívnych smartfónov strednej triedy. Model Galaxy A7 dokázal do svojho tela vtesnať trojitú zadnú kameru s pôsobivým rozlíšením 24 megapixlov. K hlavnému objektívu sa pridal širokouhlý objektív a objektív pre selektívnu hĺbku ostrosti. No ešte viac šokoval druhý model, Galaxy A9, ktorý sa stal prvým telefónom na svete, s až štyrmi zadnými kamerami. Do výbavy mu tak pribudol ešte aj tele-objektív pre dvojnásobné optické priblíženie.

Ako vidno, Samsung to s inováciami v tomto roku celkom rozbalil a priamo k ľuďom priniesol najmodernejšie technológie. Rozhodne však pri televízoroch a mobiloch jeho vývojári nekončia. Už teraz sa totiž šepká, že na budúci rok sa z jeho dielne dostanú na svetlo sveta zaujímaví robotickí pomocníci. Ešte chvíľu si však na nich počkáme.