Katalánski separatisti naplánovali protesty, od rána blokovali cesty

TA3 SITA
21.12.2018 09:39

Zasadanie španielskej vlády v Barcelone sprevádzajú protesty. Tisíce umiernených aj radikálnych demonštrantov zablokovali cesty, barcelonský prístav aj medzinárodné letisko. Na týchto miestach došlo k viacerým stretom s políciou. V putách skončilo asi desať ľudí.

Protesty podporuje aj katalánska vláda

Demonštranti v Katalánsku zablokovali hlavnú diaľnicu a desiatky ciest v regióne na protest proti stretnutiu španielskej vlády v Barcelone. Stúpenci nezávislosti regiónu vyzvali na protesty, aby preukázali svoj odpor voči rozhodnutiu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, aby sa v katalánskej metropole konalo zasadnutie vládneho kabinetu. Protesty podporuje aj regionálna katalánska vláda, ktorú vedie koalícia strán podporujúcich odštiepenie regiónu od Španielska, a to aj napriek dohode s centrálnymi orgánmi o spolupráci na vyriešení politickej krízy v krajine.

Stretnutie vlády sa koná za posilnených bezpečnostných opatrení. Bezpečnosť zaistili okrem katalánskej polície aj posily v podobe stoviek členov poriadkovej polície zo španielskeho národného policajného zboru. Miesto konania schôdze je ohraničené bezpečnostnými kordónmi a oplotením, pričom na demonštrantov dohliada poriadková polícia a policajné autá. Na ceste blízko barcelonského prístavu musela regionálna polícia ráno použiť na demonštrantov obušky, aby ju opäť sprístupnila.

Stretnú sa ešte v januári

Vo štvrtok sa v Barcelone stretli Sánchez a katalánsky prezident Quim Torra, ktorí rokovali o budúcnosti regiónu. V spoločnom vyhlásení vyzvali na dialóg s cieľom urovnať konflikt, ktorý s ňou súvisí. Politici v stanovisku uvádzajú, že aj "napriek značným rozdielom o pôvode, povahe a spôsoboch riešenia" obe vlády zdieľajú "záväzok pre efektívny dialóg spojený s politickým návrhom, ktorý ma podporu veľkej časti katalánskej spoločnosti". Politici sa dohodli, že členovia ich vlád sa v tejto súvislosti stretnú aj v januári. Politickú krízu v krajine vyvolal vlaňajší neúspešný pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska vtedajšou regionálnou vládou.

Sánchez, ktorý čelí kritike od pravicovej opozície za stretnutie s Torrom, chce zasadnutím vlády v Barcelone ukázať, že sa takého schôdzky môžu konať kdekoľvek v Španielsku. Návštevu Barcelony tiež označil za "spôsob, ako ukázať náklonnosť Katalánsku". Mnohí separatisti to však vnímajú ako provokáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok