Pri Karvinej došlo k baníckemu nešťastiu, vybuchol metán

TA3 TASR SITA ČTK
20.12.2018 22:05

Výbuch metánu v čiernouhoľnej Bani ČSM v obci Stonava v Moravskosliezskom kraji si vyžiadal najmenej päť obetí na životoch. Vo štvrtok večer to podľa spravodajského servera Novinky.cz potvrdil hovorca spoločnosti OKD Ivo Čelechovský.

Podľa jedného z baníkov, ktorý v bani ČSM pracuje, budú medzi nezvestnými pravdepodobne Poliaci, ktorí mali poobedňajšiu službu. "Na 99 percent to boli Poliaci," potvrdil večer pre iDNES aj hovorca OKD.

Hovorca OKD potvrdil, že sa banské nešťastie stalo o 17:16, keď sa vznietil metán a "zapríčinil devastáciu niektorých pracovísk v bani". Práce v podzemí okamžite zastavili a všetky pracovné čaty povolali na povrch. "V podzemí zasahuje banská záchranná stanica, ktorá musí dôkladne zrekognoskovať terén, pretože je zle prístupný," cituje Čelechovského spravodajský portál iDNES.cz.

Hovorca Zdravotníckej záchrannej služby Moravskosliezskeho kraja Lukáš Humpl uviedol, že záchranári zatiaľ ošetrili troch baníkov. "Dvaja mali popáleniny, jeden bol po výbuchu otrasený," povedal. Jeden z baníkov bol v ohrození života pre početné popáleniny v "oblasti hlavy, krku, trupu, horných aj dolných končatín" a do nemocnice ho previezol vrtuľník. Dvoch zranených prijala Ostravská fakultná nemocnica. "Jeden pacient je na operačnej sále popáleninového centra. Nie je možné bližšie špecifikovať jeho zdravotný stav. Druhý je pri vedomí. S lekármi komunikuje, jeho stav je oproti druhému pacientovi ľahší," vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Naďa Chattová.

Český premiér Andrej Babiš na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter na nešťastie zareagoval s tým, že štát je pripravený okamžite pomôcť a že pomoc ponúkol aj poľský premiér. Politik zároveň vyjadril sústrasť pozostalým. Baňa ČSM, pôvodne baňa Československého zväzu mládeže, funguje od decembra 1968. V roku 1990 bola vyčlenená z koncernu OKD a po privatizácii sa stala súčasťou firmy Českomoravské bane. V roku 2005 sa ako jediná aktívna baňa tejto firmy znovu stala súčasťou OKD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok