V trnavskej automobilke si vyrokovali dvojité zvýšenie platov

TA3 SITA
20.12.2018 13:07

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia zvýši v priebehu nasledujúcich dvoch rokov mzdy zamestnancov o 103 eur. Od januára 2019 si zamestnanci prilepšia o 53 eur mesačne, od januára 2020 sa ich mzda zvýši o ďalších 50 eur. V rokoch 2019 – 2020 sa zatraktívnia aj viaceré existujúce výhody pre zamestnancov. Ide o výsledok sociálneho dialógu vedenia automobilky a odborovej organizácie OZ KOVO. O dohode o kolektívnej zmluve informoval hovorca automobilky Peter Švec.

V trnavskej automobilke si vyrokovali dvojité zvýšenie platov
SITA/Martin Havran (ilu)

Dovolenka navyše

V rámci kolektívneho vyjednávania sa strany dohodli na tarifných triedach pre kategóriu operátorov a kvalifikovaných robotníkov. Automobilka tým podľa Šveca mení svoj systém odmeňovania tak, aby sa mzda zamestnancov v robotníckych profesiách zvyšovala podľa zručností, profesionálnych skúseností a odpracovaných rokov. Systém je podľa neho transparentný, postavený na objektívnych kritériách. Ak zamestnanec splní určené kritériá, systém mu garantuje dohodnuté zvýšenie mzdy.

Novinkou v kolektívnej zmluve automobilky je zavedenie dodatkovej dovolenky nad rámec legislatívy. Za každých päť odpracovaných rokov získavajú zamestnanci jeden deň dovolenky navyše. Od roku 2019 sa zmení vyplácanie 13. platu tak, aby sa vyplatil spolu so mzdou za mesiac máj. V roku 2020 sa spolu s novembrovou mzdou lojálnym zamestnancom vyplatí doplnková odmena. Zamestnanci, ktorí odpracovali viac ako päť rokov, môžu navyše získať 400 eur.

Obohatia aj sociálny program

Dohoda rovnako umožňuje aj vyplácanie podielu na zisku koncernu Groupe PSA počas nasledujúcich dvoch rokov. Zvyšujú sa príplatky za prácu cez víkend a v zmysle platnej legislatívy zavedie automobilka rekreačné poukazy. Partneri sa pri rokovacom stole dohodli aj na obohatení sociálneho programu o zájazdy na koncerty a športové podujatia s príspevkom zo sociálneho fondu.

Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia vyrobila v roku 2017 rekordných viac ako 335 050 vozidiel, čo predstavuje medziročný rast produkcie o 6,3%. V roku 2018 predpokladá automobilka výrobu na úrovni minimálne 350 tisíc vozidiel. Aktuálne vytvára automobilka okolo 4500 pracovných pozícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok