Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívne varné dosky Elica majú priamo v sebe zabudovaný digestor

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digestory, alebo inak povedané odsávače pár, sú užitočnými pomocníkmi v našich kuchyniach. Svoje vie o tom aj spoločnosť Elica, ktorá sa ich vývoju a výrobe venuje už dlhé roky. Produkty z talianskej dielne sú pritom známe nielen svojim dizajnom a funkčnosťou, ale aj dôrazom na inovatívne technológie. Nie je tomu inak ani pri najnovších zariadeniach, ktoré sú zaujímavým spojením varnej dosky a integrovaného odsávača pár.

Keď Ermanno Casoli v roku 1970 založil firmu Elica a o dva roky neskôr vyrobil prvý odsávač pár, asi vtedy ani len netušil, že položil základy pre vytváranie nových trendov v oblasti kuchynských digestorov, ktoré budú známe po celom svete.

„Elica je zameraná na inovácie, kvalitu ovzdušia a jedinečný taliansky dizajn, vďaka ktorému uviedla na trh odsávače, ako je šikmý nástenný odsávač OM alebo priestorový lustrový odsávač STAR,“ hovorí pán Miroslav Výbošťok, Elica – Raval Trade.

Na prvý pohľad jednoduché spotrebiče sa talianskym vývojárom podarilo premeniť na zaujímavú kombináciu rôznych materiálov, farieb, tvarov a samozrejme aj viacerých moderných technológií.

„Napríklad odsávače s funkciou Sensor technology rozpoznajú nielen kvantitu, ale aj kvalitu výparov, ktoré unikajú do prostredia a podľa toho nastaví optimálne výkony. S pachovým filtrom Revolution je schopnosť filtrácie viac ako 82 percent. Keďže tento filter je regenerovateľný, tak jeho životnosť je až tri roky, samozrejme pri pravidelnej údržbe.“

Varenie je v súčasnosti pre viacerých ľudí chvíľou potešenia či relaxu. Taliansky výrobca sa preto rozhodol, že sa zapojí do celého procesu prípravy jedál a vznikol tak projekt Nikola Tesla Prime. Ide o spojenie indukčnej varnej dosky s odsávačom pár do jediného spotrebiča, ktoré si prináša viacero výhod.

„Tento produkt dokážeme umiestniť kdekoľvek v priestore do ostrovčeka alebo do kuchyne, ktorá je pri stene. Nicola Tesla Prime nám poskytuje odsávanie priamo v mieste, kde pary vznikajú. Môžeme tento produkt použiť s vonkajším odťahom do exteriéru, prípadne vieme tento produkt použiť aj na recirkuláciu v priestore tam, kde nie je možné odviesť vzduch do vonkajšieho priestoru.“

Používateľ má k dispozícii hneď niekoľko modelov varnej dosky s odsávačom, podľa toho, čo pri varení preferuje.

„Máme model s integrovanou váhou. Máme tu model, kde pomocou špeciálneho nástavca dokážeme lepšie pohlcovať pary pri vyšších nádobách. Taktiež model, kde je vybavená táto doska s odsávaním, vekom, kde pootočením nasmerujeme pary pre lepšie nasávanie výparov.“

Hoci má odsávač v rámci varnej dosky menšie rozmery, výkonovo sa dá porovnať so svojimi komínovými alebo priestorovými kolegami. Je to možné vďaka rýchlosti odsávania pár, kedy pri väčšej rýchlosti dokáže strhávať pary, ktoré unikajú do priestoru. Spotrebiče Nikola Tesla Prime sa pritom môžu pochváliť špeciálnym keramickým pachovým filtrom.

„Konkrétne v tejto varnej doske s odsávaním tieto filtre sú použité až štyri. Ich životnosť je 3 až 4 roky. Samozrejme pri pravidelnej regenerácii. Tá regenerácia sa robí vypaľovaním v rúre pri 200 stupňoch Celzia.“

Vývojári mysleli aj na to, ako zabezpečiť odsávanie, ak niečo nebodaj vykypí alebo sa rozleje po varnej doske.

„Pod krytom tukového filtra je zberná nádoba. Tekutiny, ktoré by sa po varnej doske vyliali, respektíve kondenz, ktorý vzniká pri varení, sa zachytáva v tejto zbernej nádobe, ktorá sa dá jednoduchým spôsobom vyčistiť suchou papierovou utierkou. V prípade väčšieho množstva tekutiny je možné túto tekutinu vypustiť otvorom, ktorý je v zbernej nádobe,“ dopĺňa pán Miroslav Výbošťok, Elica – Raval Trade.

Varné dosky s odsávačmi výparov Nikola Tesla Prime v sebe dokázali spojiť elegantný dizajn a inovatívne technológie. Potešiť by tak mohli nejedného moderného používateľa, pre ktorého nie je varenie nutnosťou, ale skôr životným štýlom.