Odškodnia farmárov, ktorých zasiahlo sucho. Matečná dostala mandát

TA3 TASR
19.12.2018 15:21

Poľnohospodári postihnutí suchom z roku 2017 dostanú finančné prostriedky v januári 2019. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná dostala mandát, aby začala sanovať vzniknuté škody zo sucha. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini po rokovaní vlády, na ktorom bol schválený materiál agrorezortu zhodnocujúci straty na produkcii poľnohospodárskych plodín vplyvom sucha v roku 2017.

"Hneď v januári budú uvoľnené finančné prostriedky, pani ministerka pôdohospodárstva dostala mandát, aby začala sanovať tie škody, ktoré vznikli v roku 2017 z titulu sucha," skonštatoval predseda vlády. Zároveň verí, že farmári sa týmto spôsobom vyhnú vážnym ekonomickým problémom. Peniaze by zatiaľ mali ísť z rezortu financií. "Pani ministerka peniaze dostane a potom, či sa budú refundovať z odvodu, alebo odvod bude ešte ďalší bonus, to už necháme na budúce mesiace, uvidíme podľa toho, v akom stave bude ekonomika a rozpočet," dodal Pellegrini.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v reakcii "vysoko ocenila" fakt, že vláda vyčlenila na odškodnenie za minuloročné sucho 17 miliónov eur. "Ministri tak uznali krízový stav, do akého sa  dostala časť poľnohospodárov najmä v južných a juhozápadných oblastiach Slovenska," dodáva SPPK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok