Hekeri roky odpočúvali diplomatov EÚ, stopa smeruje na východ

TA3 TASR
19.12.2018 09:48

Hekeri niekoľko rokov úspešne získavali informácie z diplomatickej komunikácie Európskej únie, informoval denník The New York Times. Počas troch rokov napadli tisíce správ, v ktorých diplomati odkazovali na širokú škálu tém od amerického prezidenta Donalda Trumpa až po medzinárodný obchod.

Bezpečnostný expert firmy Area 1 Blake Darche pre NYT povedal, že metódy, ktoré hekeri pri útokoch použili, boli podobné metódam, ktoré predtým používala čínska armáda. "Po vyše desaťročiach skúseností s bojom proti čínskym kybernetickým operáciám... niet pochýb, že táto kampaň je spojená s čínskou vládou," povedal.V napadnutých správach, známych ako diplomatické kábelogramy, si diplomati vymieňali informácie súvisiace s júlovým stretnutím Trumpa s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré bolo označené za "úspešné (prinajmenšom pre Putina)", píšu The New York Times.

Ďalšia správa opisuje podrobnosti zo súkromného stretnutia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a európskych predstaviteľov, ktoré sa konalo na začiatku tohto roka. Podľa NYT mali byť zasiahnuté aj mnohé ďalšie inštitúcie vrátane OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok