Trumpova nadácia končí, mala mu slúžiť pre vlastné záujmy

TA3 TASR
18.12.2018 22:02

Americký prezident Donald Trump súhlasil so zatvorením svojej súkromnej charitatívnej organizácie Donald J. Trump Foundation, na ktorú v júni podali žalobu pre nezákonnú činnosť slúžiacu prezidentovým obchodným a politickým záujmom. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Generálna prokurátorka amerického štátu New York Barbara Underwoodová oznámila, že Trumpova rodinná nadácia po vzájomnej dohode ukončí svoju činnosť. Jej zvyšné aktíva sa pod dohľadom úradov prerozdelia medzi iné charitatívne organizácie.

Underwoodová v júni podala žalobu na Trumpa a jeho tri dospelé deti za údajné protizákonné využívanie nadácie na osobné, obchodné a politické účely. Nadáciu obvinila i z nezákonnej spolupráce s Trumpovým volebným štábom a z opakovaných prípadov presadzovania svojho vlastného prospechu. "Je to pre právny štát dôležité víťazstvo, ktoré jasne potvrdzuje, že rovnaké pravidlá platia pre všetkých," povedala Underwoodová.

Súdny spor týkajúci sa Trumpovej nadácie bude pokračovať aj po dohode o jej rozpustení. Rozhodne sa v ňom o tom, či bude musieť nadácia zaplatiť odškodné a pokuty v celkovej výške 2,8 milióna dolárov. Underwoodová tiež žiada, aby americký prezident Donald Trump a jeho deti Donald Trump Jr., Ivanka Trumpová a Eric mali na určitý čas zákaz pôsobiť vo vedení iných neziskových organizácií v štáte New York.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok