Šatan vypredal štadión. S kariérou na ľade sa lúčil vo veľkom

TA3 TASR
18.12.2018 20:45

Miroslav Šatan dal oficiálnu bodku za svojou úspešnou hokejovou kariérou. Charizmatický útočník sa rozlúčil s aktívnou činnosťou 18. deň v mesiaci o 18. hodine v zápase hranom trikrát 18 minút. Duel, v ktorom sa stretli výbery bielych a modrých, napokon vyhrali bieli 11:8.

Šatan vypredal štadión. S kariérou na ľade sa lúčil vo veľkom
SITA/Diana Černáková

Zavolal si aj spoluhráčov

Duel sledovali vypredané tribúny na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, diváci zaplatili za lístok symbolických 18 eur. Úvodné buly hodil legendárny český brankár Dominik Hašek, po 1. tretine sa Šatan dočkal veľkej pocty. Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja ho slávnostne zaradilo do Siene slávy.

Na akciu si rekordér v počte strelených gólov v drese Slovenska (81) pozval desiatky spoluhráčov, prevažne hráčov z tzv. zlatej generácie. Nechýbal ani trojnásobný víťaz NHL Marián Hossa, do hry však zasiahnuť nemohol. Kvôli zdravotným problémom už druhú sezónu nehrá a zo zámoria nedostal povolenie. Za Šatanov modrý tím nastúpil v bránke Ján Lašák, v obrane sa predstavili Ľubomír Višňovský, Ľubomír Sekeráš, či Radoslav Hecl. V útoku nechýbali Michal Handzuš, Richard Kapuš, ale ani aktuálne najproduktívnejší hráč Tipsport Ligy Ladislav Nagy. V modrom tíme bavili divákov Rastislav Staňa, Richard Lintner, Peter Bondra, či Jozef Stümpel. Hostiteľ akcie hral za oba tímy.

Rozlúčkový zápas Miroslava Šatana:

Tím bielych - Tím modrých 11:8 (3:3, 4:2, 4:3)
Góly: 3. Čierny (Pardavý, Lipiansky), 6. Lintner (Stümpel, Bondra), 10. Lintner (Bondra, Čierny), 24. Nagy (Handzuš, Somík), 24. Graňák (Pardavý), 29. Lintner (Stümpel, Bondra), 36. Šatan (Surový, Suchý), 37. Podhradský (Šatan), 50. Šatan ml. (z trestného strieľania), 51. Šatan ml. (Šatan), 53. Šatan ml. (Šatan) - 10. Handzuš (Šatan), 11. Cibák (Ri. Pavlikovský, Nagy), 11. Cibák (Somík, Ri. Pavlikovský), 23. Ra. Pavlikovský (Radivojevič, Vaic), 34. Ri. Pavlikovský (Pauček, Hurtaj), 39. Uram (Kapuš), 50. Pauček (Sekeráš), 51. Hurtaj.

Rozhodcovia: Čaprnka - Tvrdoň, Synek, 10.055 divákov (vypredané).

Populárny "Šarky" si počas celej exhibície i v závere duelu užil niekoľko skandovaných potleskov. Kanonier, ktorému v zámorí prischla prezývka "Tichý zabijak", je jediný hráč, ktorý bol súčasťou reprezentácie Slovenska pri všetkých medailách z MS. Bol kapitán pri striebre 2000 v Petrohrade, zlate 2002 v Göteborgu, bronze 2003 v Helsinkách a medzi lídrov patril aj pri striebre 2012 opäť v Helsinkách. V zámorskej NHL zdvihol v roku 2009 nad hlavu Stanleyho pohár v drese Pittsburghu Penguins. Na konte tak má tituly z MS, NHL, i slovenskej extraligy, rovnakou bilanciou sa spolu so Šatanom môže pochváliť iba Michal Handzuš.

Skóre otvoril Čierny

Po pôsobivej predstavovačke a slávnostnom buly medzi Šatana a Petra Bondru divákov od úvodu dvíhali zo sedadiel okulahodiace akcie. Skóre otvoril v 3. minúte Čierny, potom sa dvomi peknými gólmi blysol Lintner. Modrý tím však ešte do prestávky vyrovnal. Pred druhým dejstvom nasledovala slávnostná chvíľa, keď Šatana slávnostne prijali do Siene slávy. Ceremónia prebehla za účasti jeho rodičov, manželky a detí, prvého trénera v Topoľčanoch a predstaviteľov SZĽH prezidenta Martina Kohúta a generálneho sekretára Miroslava Valíčka.

"Je pre mňa česť, že ma zaradili medzi ostatné mená, ktoré už sú v sieni slávy. Moje poďakovanie patrí všetkým, ktorí sú tu so mnou a fanúšikom, pretože všetky medaily sme vyhrávali pre nich. Ja som pre nich robil to, že som si vždy keď som mohol, obliekol na seba reprezentačný dres Slovenska," uviedol Šatan. Po druhej tretine si dvojgólový náskok vypracoval tím v bielych dresoch, k čomu prispeli gólmi aj Šatan a najmä Lintner, ten dovŕšil v 29. minúte hetrik. V tretej tretine si bieli udržiavali náskok, pomohol im k tomu dvoma gólmi aj Mirko Šatan, syn Mira Šatana. Ten neskôr zavŕšil hetrik a rozhodol o výhre bieleho tímu 11:8.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok