Belgický premiér odchádza, jeho vládu položil migračný pakt

TA3 TASR SITA
18.12.2018 20:22

Belgický premiér Charles Michel oznámil parlamentu svoju rezignáciu. Zároveň avizoval, že ju odovzdá do rúk kráľa Filipa, informovala agentúra DPA.

Zo svojho postu odstúpil belgický premiér Charles Michel. Svoje rozhodnutie oznámil poslancom na rokovaní parlamentu a po krátkom vystúpení, za potlesku v sále, si zobral svoj kufrík, potriasol si rukou s niekoľkými ministrami, a odišiel z rokovacej sály. Michelovu vládu v decembri opustila dovtedy najsilnejšia koaličná strana, Nová flámska aliancia, ktorá sa tak rozhodla na protest proti Michelovmu plánu podporiť globálny pakt OSN o migrácii. Michel vzápätí ohlásil vznik menšinovej vlády, ktorú N-VA okamžite premenovala na "Marrákešsku koalíciu", podľa marockého mesta, kde bol globálny pakt o migrácii podpísaný.

Namiesto očakávaného predstavenia vynovenej vlády však Michel nakoniec odstúpil. V posledných dňoch pred rezignáciou čelil aj silnejúcemu tlaku, aby vypísal predčasné voľby. To odchádzajúci premiér odmietol s tým, že by to uvrhlo krajinu do chaosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok