Kiska poďakoval vojakom v Lotyšsku: Robia dobré meno krajine

TA3 TASR
18.12.2018 17:42

Prezident Andrej Kiska navštívil Lotyšsko. V Rige rokoval s lotyšským prezidentom. Súčasťou programu bolo aj stretnutie so slovenskými vojakmi v Lotyšsku. Na pracovnej ceste sprevádzal prezidenta minister obrany Peter Gajdoš. Viac informácií nám poskytol náš kolega Andrej Horváth.

Aj malé krajiny môžu pomôcť

Slovensko a Lotyšsko sú pripravené chrániť sa navzájom, ich bilaterálna spolupráca je na veľmi dobrej úrovni. Kiska to povedal po stretnutí s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom. Predstavitelia oboch krajín zdôraznili úlohu jednoty v Európe.

Kiska ozrejmil, že Slovensko i Lotyšsko prešli výraznými zmenami. V súčasnosti je preto potrebné zamyslieť sa nad tým, aký bol svet predtým a aký je teraz. Prezident vyzdvihol úlohu zhruba 150 slovenských vojakov slúžiacich v Lotyšsku. "Sú tu, aby ukázali, že v EÚ a NATO sme spoločne a sme pripravení chrániť jeden druhého. Myslím si, že je to veľmi silný signál, ktorý ukazuje, že nielen veľké krajiny, ale aj relatívne malé, ako napríklad Slovensko, sú pripravené pomôcť Lotyšsku v prípade akéhokoľvek problému," povedal Kiska.

"Ako hlavný veliteľ OS SR som sa im poďakoval za to, že robia nesmierne dobré meno našej krajine," uviedol. Keďže časť z nich ostáva na misii aj počas sviatkov, chcel ich prezident povzbudiť a pripomenul im, že ich prítomnosť má zmysel.

ks_7f000001-2252-b71a.jpg

Véjonis: Európa čelí nestabilite

Prezidenti zdôraznili potrebu jednotnej Európskej únie. Kiska doplnil, že skutočné problémy ako migrácia, klimatická zmena či terorizmus nemôžu ani silné krajiny vyriešiť jednotlivo. "Ale spoločne, ak ostaneme jednotní, dokážeme vyriešiť akýkoľvek problém," povedal.

V súvislosti s aktuálnou situáciou v Európe prezident Véjonis uviedol, že Európa čelí nestabilite vo viacerých regiónoch, nejde tu len o východ a západ. Za aktuálne problémy Lotyšska či Slovenska považuje aj bezpečnosť na poli informácií a kybernetickú bezpečnosť. Informoval, že obe krajiny čakajú v budúcom roku voľby, pričom je potrebné hovoriť o spôsoboch, ako minimalizovať potenciálnu hrozbu v súvislosti s ich výsledkami.

Aj na Slovensku by sme mali podľa predstaviteľov krajín myslieť viac na prevenciu vplyvu Ruska pri blížiacich sa voľbách. Kiska uviedol, že Rusko využíva na rozdelenie Európy všetky možné zbrane vrátane diplomatických či ekonomických. Nedávna situácia v Azovskom mori podľa Véjonisa dokazuje potrebu pripravenosti Lotyšska.

Vojakom priniesli stromček

Misia v Lotyšsku s názvom NATO Enhanced Forward Presence Latvia vznikla minulý rok v júli a Slovensko sa do nej zapojilo prvou rotáciou v júli tohto roka. "Spolu s ostatnými národnosťami sme pracovali na tom, aby sme zlepšili bezpečnosť v tomto regióne. Najťažším momentom bolo integrovať sa rýchlo a kvalitne do spoločných aktivít v tomto mnohonárodnom zoskupení," ozrejmil veliteľ Slovenského kontingentu Vladimír Moško.

Informoval, že počas nasadenia v misii nezažil krízové situácie. Po 20. decembri začne svoju úlohu plniť druhá rotácia. Vojaci na misii v Lotyšsku absolvoval výcvik súčinnosti zameraný na zladenie tréningových výcvikových aktivít. Minister obrany Peter Gajdoš spolu s prezidentom Kiskom priviezli vojakom aj vianočný stromček a darčeky. Okrem troch bicyklov dostali aj kávovar a niekoľko menších darčekov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok